Maia Makhateli in La Dame aux Cameliás, Daniel Camargo in Don Quichot en een scène uit Ignite van Juanjo Arqués & Kate Whitley F

4 'Benois de la Danse nominaties voor Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet heeft maar liefst vier nominaties ontvangen voor de prestigieuze Russische dansprijs Benois de la Danse 2019. Maia Makhateli en Daniel Camargo, eerste solisten van Het Nationale Ballet, ontvingen nominaties in de ‘beste danser’ categorieën. Juanjo Arqués is genomineerd in de categorie ‘beste choreograaf’ voor zijn ballet Ignite en Kate Whitley in de categorie ‘beste componist’, eveneens voor Ignite van Het Nationale Ballet. 

De winnaars van de 27ste Benois de la Danse, ook wel de Oscar van de dans genoemd, worden bekendgemaakt tijdens het Benois Gala in het Bolshoi theater te Moskou, Rusland op dinsdag 21 mei 2019.

Beste danseres en beste danser

Maia Makhateli is genomineerd in de categorie ‘beste danseres’ voor haar rol van Marguerite in het ballet La Dame aux Camélias bij Het Nationale Ballet.
Daniel Camargo is in de categorie ‘beste danser’ genomineerd voor zijn rol van Armand in La Dame aux Camélias en voor zijn rol van Bassilio in Don Quichot, beide bij Het Nationale Ballet.
Voor Daniel Camargo is het voor het tweede jaar op rij dat hij een nominatie ontvangt in de categorie ‘beste danser’. “Camargo is totally convincing in his youth and ardour”. (Dance Europe over Daniel Camargo in La Dame aux Cameliás)
 
In de beste danser en danseres categorie nemen Maia Makhateli en Daniel Camargo het op tegen dansers van onder andere het Boshoi Ballet, The Royal Ballet, Ballet van de Parijse Opera, San Francisco Ballet en American Ballet Theatre.

Beste choreograaf en beste balletcompositie

Juanjo Arqués, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, is genomineerd in de categorie ‘beste choreograaf’ voor zijn ballet Ignite die hij maakte voor Het Nationale Ballet in coproductie met het Britse Birmingham Royal Ballet.
De Britse Kate Whitley ontving een nominatie in de categorie ‘beste componist’ voor haar nieuwe balletcompositie voor Ignite.
Ignite zal vanaf 14 juni 2019 voor het eerst in Nederland te zien zijn tijdens het Holland Festival programma Van Manen, Forsythe Arqués van Het Nationale Ballet.
Vital, pleasurable piece (…) a well-realised choreographic concept.” (The Guardian over Ignite)
The music is by Kate Whitley and it’s most effective, filled with urgent drama and surging romance, flavoured with wonderful percussion.” (The Times over Ignite)

Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar Sir Peter Wright (1926). De voormalige artistiek directeur van The Royal Ballet die in 1981 zijn wereldberoemd geworden versie van The Sleeping Beauty choreografeerde voor Het Nationale Ballet.

Benois de la Danse

De Benois de la Danse is de belangrijkste internationale balletprijs. De prijs, ook wel de Oscar van de dans geheten, werd in 1991 in Moskou in het leven geroepen door de International Dance Association en wordt jaarlijks toegekend aan de meest uitmuntende prestaties op het gebied van dans van het afgelopen jaar. Sinds 1995 maakt de Benois de la Danse onderdeel uit van UNESCO’s World decade of culture.

Meer inspiratie