Danspiratie conferentie in 2016. Foto Nadine van Spanje

Lenneke Gentle: 'Ondernemen in dans is echt anders'

Door: Ton van den Born

Danspiratie ontstond met het idee om dansdocenten met elkaar te verbinden. De community-aanpak maakt het makkelijker en fijner om de samenwerking in de eigen stad op te zoeken met danscollega’s. Inmiddels is het netwerk is uitgegroeid tot de grootste online community voor dansdocenten in Nederland. En Gentle heeft voortdurend nieuwe ideeën. Het vervolg op het vraaggesprek met Dans Magazine.

"Een nieuw idee dat wordt uitgewerkt is dat je als dansdocent gekoppeld wordt aan een bedrijf, een school of bejaardentehuis of een zorginstelling. Het lijkt me heel interessant om te kijken wat we met dans kunnen doen in een werkomgeving. Mijn idee is dat het inspirerend werkt, ontspannend is en dat je ook energie opdoet.

Ja, ook in verzorgingshuizen, want je bent nooit te oud om te dansen. Als je dan ziet wat het kan doen met mensen die verder in hun tv-stoel zitten, dat is zo bijzonder. Een clubje van acht collega’s is bezig met dit idee. We hopen dat bedrijven en instellingen zeggen na een kennismaking: ‘dit is fantastisch, dit moeten we structureel inzetten.’"

Meer aandacht voor ons (dans)lijf

"Als dansdocent wil je zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met dans. Want dans is van alle tijden, maar we zijn het zo ontgroeid om het contact met je lijf te zoeken. Toch zit alles in dat lichaam: gevoel, intuïtie, energie. Uiteindelijk weet je lichaam steeds wat er speelt en wat de oplossing is. Meer aandacht voor ons lijf brengt ons dichter bij wie we echt zijn.

Danspiratie conferentie in 2016. Foto Nadine van Spanje

Als creatieve professionals zijn wij als dansdocent in staat om dingen anders te bekijken, om met creatieve oplossingen te komen voor vraagstukken. Zo zie ik mezelf ook. Creatief denken houdt volgens mij in: groter durven denken, nieuwe ideeën kunnen vormgeven en samenwerken met anderen om deze ideeën te realiseren.”

Danserpreneur

“Dansdocenten hebben vaak weinig tijd, weinig geld en heel veel ideeën. Daar lopen we tegenaan. Ik vind het zonde om te wachten tot je overheidssteun krijgt voor die ideeën. Het is niet nodig om zo’n afhankelijke positie in te nemen. Een dansschool kan veel meer doen dan eens per week een les aanbieden en aan het eind van het jaar een uitvoering. Neem leerlingen mee naar een gezelschap, nodig gastchoreografen uit. Of je kunt bijvoorbeeld als amateurschool een samenwerking met een professioneel dansgezelschap opzetten die breder en langer is dan eens een projectje.

Je kunt je onderscheiden als je originele dansproducten kunt bedenken. Dan kun je je klanten iets bijzonders bieden. Mensen willen daar graag voor betalen. Alles is mogelijk, zolang we onze blik verruimen, er echt voor gaan en alles doen wat daarvoor nodig is."

Werken als zelfstandig dansdocent

"Ondernemen in dans is echt anders als een winkelketen beginnen voor huishoudelijke artikelen waar je zo veel mogelijk winst mee wilt maken. Danserpreneurschap komt vanuit je hart. Dan is het vaak lastig om daar passende tarieven aan te koppelen voor jouw werk als zelfstandig dansdocent. Daar ben ik ook tegenaan gelopen. Sinds ik opleidingen heb gevolgd over marketing, sales en financiën besef ik me dat geld een middel is dat jou de mogelijkheid geeft om de mooie dingen die je wilt doen met dans ook echt te realiseren. We hoeven hierin niet afhankelijk te zijn van de overheid, maar we kunnen dit zelf realiseren. Sinds ik deze tools inzet in mijn onderneming, zie ik het groeien en kan ik de Taal- en Rekendansdocenten ook een passend tarief bieden voor de lessen die zij aan kinderen gaan geven.

Danspiratie conferentie in 2016. Foto Nadine van Spanje

Met deze nieuwe kennis help ik dansstudenten en dansdocenten graag vooruit in hun werk als zelfstandige. Ze kunnen zich aansluiten bij Danspiratie@Sea of een persoonlijk traject aanvragen. Daarin kijken we samen naar wat nodig is om de wensen die er zijn tot uitvoering te kunnen brengen. Zo zijn er al tientallen docenten op weg naar een professionelere onderneming waarin ze kleine stappen zetten op weg naar lekker leven van je danspassie.”

Lenneke Gentle heeft naast Danspiratie haar onderneming Studio Swing. Bewegend leren voor peuters en kleuters staat hier centraal. Door dans, beweging en spel te koppelen aan taal en rekenen, gaat leren vanuit het lijf.
In een eerder artikel op Dansmagazine.nl vertelt ze over ‘de kracht van samenwerking’. 

Meer inspiratie