Home » Blogs
handjes

#danspiratie

13 oktober 2014 - Lenneke Scherrewitz

Het is tijd om te delen. Delen is vermenigvuldigen. Toen ik begon met studeren en stage lopen (lang, lang geleden) werd al snel duidelijk dat wat je op je stageschool leerde allemaal gemaakt was door de stagedocent. Alle dansjes, alle voorstellingen, alle kostuums, alle muziek zelf bij elkaar gezocht en alles op eigen kracht gemanifesteerd. Gelukkig kijk je tijdens je stages in meerdere scholen waardoor je in aanraking komt met verschillende stijlen van dans, verschillende manieren van pedagogisch handelen en verschillende uitingen van creativiteit en kunstenaarschap. Een interessant proces. Het heeft me ook aangezet om mijn eigen identiteit als docent, pedagoog en kunstenaar te gaan ontdekken.

Maar als afgestudeerd dansdocent bij elkaar in de les kijken, lijkt altijd nog een taboe. Mensen lijken huiverig voor collega's in de les, is er angst om afgerekend te worden op wat je doet? Is er angst dat je collega misschien geïnspireerd wordt door wat je doet en iets overneemt? Ik merk dat veel van mijn danscollega's nog steeds alle oefeningen zelf maken maar huiverig zijn om lesstof met elkaar te delen. Uiteindelijk zijn we ook nog kunstenaar. Maar uiteindelijk blijven onze doelgroepen allemaal hetzelfde, peuters blijven peuters, Jazz beginners blijven Jazz beginners en de eerste paar lessen op spitzen blijven aan de barre.

Maar wat als we vandaag zouden starten met het delen van onze leukste oefeningen?
Ons leukste #dansje?
Onze handigste #ondernemerstip?
Onze beste #pedagogischetip?
Onze origineelste #dansmaterialen?
Ons gaafste #kostuumontwerp?
Onze nieuwste #dansmuziek?

Dan zou de werkdruk afnemen, dan zouden we meer tijd hebben om als professionals onder elkaar samen te sparren, dan zouden we meer tijd hebben voor ontspanning en ons gezin en misschien zelfs nog een andere hobby.

Volgens mij is het tijd om te delen. Volgens mij kunnen we heel veel van elkaars professionaliteit en creativiteit leren. Deel je mee? #danspiratie op Twitter en Facebook. Als je op de link #danspiratie klikt zie je vervolgens alle updates van danscollega's en krijg je weer wat nieuwe inspiratie. Je kunt foto's delen uit je les, leuke muziek, concrete oefeningen of filmpjes van Youtube.

Zelf heb ik de eerste Tweet er al uit en ik hoop dat we binnenkort een mooi Hollands Tweetnetwerk hebben vol met bruikbare tips voor de danssector.

Met dansgroet en buiging,
Lenneke @StudioSwing #danspiratie

Blog afkomstig van Studio Swing.

Lenneke Scherrewitz