Naira Agvanean

High Performance coach Naira Agvanean geeft auditie tips ‘Dansers moeten op fysiek, mentaal en emotioneel gebied voorbereid zijn’.

Tekst: Vica Kolbeek

Het auditieseizoen komt eraan en om jullie voor te kunnen bereiden hebben wij met Naira Agvanean gesproken. Ze is High Performance coach en tweede soliste bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Naira is op dit moment bezig met het opzetten van een digitale cursus ‘Auditions’ voor dansers.

High Performance Coach

Naira is begonnen als coach omdat ze zelf tegenslagen ervaarde en andere manieren ging zoeken om om te gaan met High Performance, oftewel hoge prestatiedruk. ‘Over het algemeen wil ik dingen beter maken en ik kwam op een moment in mijn carrière waar ik mezelf vroeg hoe ik het beter kon maken. Dus ik begon met studeren en nu coach ik dansers’, zegt Naira. Doordat ze zich meer ging verdiepen in de mindset van dansers, is er een andere wereld voor haar geopend. ‘Het heeft de manier waarop ik naar dans kijk veranderd, ik heb er meer plezier in en voel me beter. Het is alsof ik een andere bril op heb omdat ik nu meer bewust ben van de dingen die mij in de weg komen te staan.’

Fysiek, mentaal en emotioneel

Om je goed te kunnen voorbereiden op een auditie zijn de volgende drie aspecten belangrijk. Fysiek, mentaal en emotioneel. ‘Als je daarop bent voorbereid, dan ben je meer gefocust, minder gestrest en zelfverzekerd. Dan presteer je ook beter tijdens je auditie’ zegt Naira. Tijdens je auditie zelf is het volgens Naira belangrijk om je zelfverzekerdheid te vinden zodat je kan stralen tijdens je auditie. ‘Het is een proces om als danser je zelfzekerheid naar boven te halen tijdens een auditie. Je moet weten en begrijpen wat er in de weg komt te staan. Ik begeleid dansers daar ook bij in mijn auditie cursus’.

Naira Agvanean

Opvallen tijdens een auditie

Tijdens een auditie voor een gezelschap kunnen er 150 tot 300 andere auditanten zijn die allemaal hetzelfde willen. Een plekje in het gezelschap. ‘De manier om op te vallen in die menigte is door jezelf te zijn en je niet voor te doen als een ander. Als je jezelf bent dan gaat alles makkelijker, je forceert niks en voelt je comfortabeler in je eigen huid. Dansen gaat dan ook een stuk makkelijker, dan ga je opvallen’ zegt Naira. Maar er zijn ook meer manieren om op te vallen. Zo heeft Naira ons een geheime tip gegeven, een privé auditie aanvragen. ‘Met een privé auditie ga je meedoen met een balletles van het gezelschap. Het is niet gemakkelijk om er een aan te vragen, maar het kan. Als je zegt dat je dag van de open auditie niet kan en je CV en fotomateriaal opstuurt van tevoren kan het gezelschap je uitnodigen voor een privé auditie’. In plaats van 300 auditanten, zijn er dan maar 5, en dan is de kans veel groter dat je opvalt.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Niet altijd opzoek naar de prima ballerina

Naira heeft in haar carrière al veel andere dansers auditie zien doen. En daar viel haar iets op, ‘Ik realiseerde me dat directeuren van de gezelschappen niet altijd opzoek zijn naar de prima ballerina. Ze zijn opzoek naar dansers die passen bij het gezelschap. Het gaat niet alleen om je vaardigheden, en ik denk wanneer dansers zich dit realiseren dat het ze meer gaat helpen om zelfverzekerd een auditie in te gaan’ zegt Naira

Naira Agvanean

Levensveranderingen

Als High Performance coach heeft Naira al veel dansers gecoached en dat levert ook resultaat. ‘Mijn hoogtepunt als coach is als een danser die ik coach me na een tijdje belt en me vertelt wat er is gebeurd na de sessies. En dat kunnen grote levensveranderingen zijn zoals promoties of relaties. Soms verwacht ik niet eens dat ik grote veranderingen breng in het leven van een danser die ik coach’, zegt Naira. Naira wordt dan op dat soort momenten teruggebracht naar waarom ze is begonnen als High Performance coach en waarom ze dit doet. ‘Wanneer een danser een vleugel krijgt en ik voel en zie dat diegene daar energie van krijgt dan weet ik waarom ik dit doe. En dat is heel speciaal’, zegt Naira.

Nieuws en aanbiedingen rondom de curcus kan je vinden op de website van Naira.  
https://www.nairaagvaneancoaching.com/

Meer inspiratie