Dit is hoe de coronacrisis danseres Mijntje Lupgens heeft beïnvloed

Mijntje Lupgens is geen vreemde in de danswereld. We vroegen haar eerder dit jaar over haar leven als danseres, maar sinds de coronacrisis is er veel veranderd. In dit interview vertelt Mijntje over de impact op haar leven en toekomst.


Impact van Corona

De coronacrisis bracht het leven van Mijntje zo goed als tot stilstand. Haar repetities voor het Eurovisiesongfestival werden geannuleerd, net zoals vele andere banen in de evenementenbranche. Ook zag ze haar droom om naar Amerika te verhuizen in duigen vallen. ‘‘Mijn aanvraag voor mijn visum, waar ik twee jaar hard voor heb gewerkt, lag eindelijk klaar om opgestuurd te worden,’’ vertelt Mijntje. ‘‘Het gaat nu erg slecht in de Verenigde Staten dus ik verwacht het komende jaar nog niet te kunnen verhuizen. Ook heb ik hiervoor een flinke buffer op moeten bouwen, maar door de coronacrisis is dit extra lastig geworden.’’

Ze vertelt dat ze het echter heel indrukwekkend vond om te zien hoe de gehele sector en community samen door deze tijd heen ging via sociale media en hoe iedereen elkaar mentaal kon steunen via online danslessen.

Meer tijd voor vrienden en familie

Ondanks dat het op het gebied van werk niet helemaal meezat, heeft deze tijd haar wel dichter bij haar vrienden en familie gebracht. Doordat ze normaal gesproken veel reist en weinig thuis is, was dit toch extra bijzonder. ‘‘Het enige wat we konden doen was elkaar mentale steunen bieden en dit heeft ervoor gezorgd dat ik nog closer ben geworden met bepaalde mensen.’’


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Andere inkomstenbronnen

‘‘Langzamerhand begint bepaald werk weer te lopen, zoals videoclips voor artiesten bijvoorbeeld en tv-shows,’’ vertelt Mijntje. Toch merkt ze dat er steeds minder budget is voor dansers en is ze meer gaan focussen op lesgeven en fotografie.

Met een nieuwe blik de toekomst in

Mijntje omschrijft zichzelf als iemand die van structuur houdt, ondanks haar onregelmatige leven. Toch probeert ze momenteel niet al te veel vooruit te kijken en neemt ze het leven zoals het is. ‘‘Het is erg lastig om positief te blijven met al dat negatieve nieuws. Ik probeer me te focussen op alle mooie dingen om me heen.’’

Deze coronatijd heeft haar echter ook wat bijgebracht. Mijntje vertelt over de belangrijke les die ze uit deze crisis haalt. ‘‘Ik heb mijn danscarrière nooit voor lief genomen en zeker nu zal ik een dag uit mijn carrière en leven nooit meer als vanzelfsprekend zien.’’ Volgens Mijntje is deze pandemie daarnaast een boodschap naar de mensheid dat we beter met elkaar en de planeet om moeten gaan.

Maak jezelf gelukkig

Voor iedereen die zich neergeslagen voelt in deze crisis, is het goed te onthouden dat ‘‘aan het eind van de dag er niks of niemand is die jouw geluk kan bepalen,’’ zegt de danseres. Zo geeft Mijntje mee dat je zelf op zoek moet naar datgene dat je gelukkig maakt, ondanks de moeilijke tijd!

Meer inspiratie