4 Seasons

4 Seasons

Auteur: Joost Groeneboer

Eerst met 4 Seasons genomineerd voor de Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2013 en nu onderscheiden met de BNG Bank Excellent Talent Dans Award. Met de prijs financiert Samir Calixto een tournee en ondertussen breekt de Braziliaanse choreograaf zijn hoofd over een nieuwe voorstelling over de menselijke sterfelijkheid.

Natuurkrachten

4 Seasons is een duet. Een mannelijke en vrouwelijke danser, onderworpen aan de krachtvolle muziek, want de muziek van Vivaldi is zó overweldigend. Te vergelijken met de krachten van de natuur, er zijn momenten dat je er tegen in opstand kunt komen en momenten dat je alles beter over je heen kunt laten komen. Soms zijn we in harmonie met de muziek en soms in gevecht.

Lente

De vier seizoenen staan symbool voor de turbulente geschiedenis van de mensheid: het ontstaan, de evolutie, het hoogtepunt en de neergang. In welk seizoen mijn carrière zich bevindt? Ik wil graag geloven in de lente. Mijn werk begint net zijn vruchten af te werpen. Ik hoop dat ik nog fris genoeg ben om nieuwe indrukken op te doen en in mijn choreografieën te verwerken. Dat ik nog de ruimte heb om te experimenteren en niet teveel vast te leggen. Daarvoor is het nog te vroeg.

Paradise Lost

Komend weekend zijn er audities voor mijn nieuwe voorstelling, die volgend voorjaar tijdens CaDance in première gaat. Ditmaal ga ik niet het gevecht aan met de muziek, maar met een literair icoon: Paradise lost van John Milton. Een episch gedicht uit de zeventiende eeuw over de zondeval van de mens: de verleiding van Adam en Eva door de gevallen engel Satan en hun daaropvolgende verdrijving uit het Hof van Eden. Paradise lost handelt over het onzichtbare, het geloof, en over de manier waarop wij onderscheid maken tussen goed en kwaad. Maar ik verlaat de Christelijke lijn. In mijn optiek bestaat dat onderscheid niet en zijn goed en kwaad onlosmakelijk met elkaar verbonden. Thema’s als schuld en ongehoorzaamheid stel ik in mijn choreografie opnieuw ter discussie. Onze kwetsbaarheid maakt ons menselijk.

Imperfect

In mijn werk zoek ik niet zozeer naar perfectie als naar imperfectie. Ik zoek dansers die wel op een bepaald technisch niveau staan, maar die ook verschillende kanten van zich durven te laten zien, hun mooie en lelijke ik. Dansers die over hun grenzen gaan. Mijn voorstellingen gaan over lichaam en geest. Ik heb een diepe bewondering voor het werk van de Japanse choreograaf Saburo Teshigawara en daarnaast laat ik me inspireren door butoh en andere oosterse kunstvormen, waarvan het tijdloze aspect me erg aanspreekt.

Wonder

Het is een privilege dat ik dit werk mag doen en daarbij ondersteund wordt door Korzo. Zeker in het huidige politieke klimaat. Het is vreselijk dat er zo gekort is op kunst en cultuur, maar het heeft ons ook gedwongen onze relatie met het publiek te herzien. Want we hebben een verantwoordelijkheid. Alles wat ik doe, dient een hoger doel. Ik ben erg existentieel en filosofisch ingesteld, al zolang ik me kan herinneren. Maar verwacht met al dit gepraat geen louter conceptuele voorstelling. Want daarvoor houd ik teveel van beweging, ik houd van dans! 4 Seasons is heel krachtig, heel intens. Ik wil dat het publiek geniet van het volle potentieel van het menselijk lichaam. Hoe we op het toneel in staat zijn in de intensiteit van beweging onze fysieke, emotionele en psychische grenzen te verleggen. 

Pose uit Dans Magazine 4/2014

Nooit meer een nummer missen? Profiteer dan van de superaanbieding!   

Meer inspiratie