Het ontstaan van de Ierse dans, de hedendaagse versie en andere aspecten.
Riverdance
Riverdance is een dansstijl afkomstig uit Ierland en wordt door velen geassocieerd of zelfs verward met tapdans. Bij deze dansstijl maak je ook ritmische klanken met de schoenen, maar verschilt qua techniek. Ook de culturele achtergrond van riverdance verschilt enorm van tapdance. Riverdance wordt gekenmerkt door de armen die strak en meestal gebald in vuisten naar beneden hangen? en de acrobatische sprongen die je Michael Flatley, misschien wel de bekendste riverdancer ooit altijd ziet maken. Riverdance wordt meestal op traditionele Ierse muziek gedanst.
Waar komt Riverdance vandaan?
Er wordt gezegd dat riverdance zijn roots vindt tijdens de Engelse bezetting rond 1920. Het was toen verboden om te dansen. De Ieren vonden tijdens de bezetting een manier om toch te kunnen dansen zonder dat de Engelsen het door hadden. Zo gingen ze vaak achter ééndelige deuren staan in schuren, waarbij je vanaf buiten gezien de benen niet kan zien. Op deze manier konden de Ieren met hun benen en voeten blijven dansen als ze het bovenlichaam maar zo stijf mogelijk hielden. Dit is een van de theorieën over de oorsprong van deze Ierse dans. Anderen theorieën zeggen bijvoorbeeld dat de monniken van Ierland dansen met de armen te vulgair vonden en dat daarom alleen danspassen met de voeten toestonden.
Ontwikkeling van Riverdance
De grootste ontwikkeling maakte riverdance door in 1984 tijdens het Eurovisie songfestival in Dublin. De riverdance show was geen onderdeel van het festival, maar trad op tijdens een intermezzo in het programma. De show werd met heel veel lof en een staande ovatie ontvangen. Door dit succes besloot de BBC commissie om de voorstelling weer terug te laten keren tijdens de Royal Variety Show later dat jaar. Toen het Eurovisie Songfestival het 50-jarig jubileum vierde, werd de riverdance show vernoemd tot een van de populairste voorstellingen ooit.
Elke dansstijl heeft bijna wel een gezicht waar het aan wordt gekoppeld. Voor riverdance is dat Michael Flatley. Deze Ierse choreograaf maakte de eerste choreografie voor riverdance en was samen met danseres Jean Butler verantwoordelijk voor het grote succes tijdens het Eurovisie Songfestival. De twee maakten daarna samen een volwaardige show van deze intermezzo-act. Na wat onenigheid besloot Flatley op zichzelf een riverdanceshow te maken en in 1996 was daar Lord of the Dance, gevolgd door Feet of Flames in 1998. In 2001 toerde Flatley met zijn show door heel Europa en de Verenigde Staten.
Om riverdance zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een nieuw publiek, zijn er wel dingen veranderd aan de dansstijl. Naarmate Flatley langer met de stijl bezig was, veranderde hij bepaalde passen en voegde hij nieuwe choreografie toe om het toegankelijker te maken voor een groter publiek. Zo deed hij een riverdance moonwalk tijdens een van zijn Lord of the Dance shows. De traditionele culturele gemeenschap van Ierland was hier minder blij mee omdat het niet trouw zou zijn aan de Ierse cultuur en traditie.
Uitgangspunten van Riverdance
Als je het op tv of op een podium ziet, lijkt het misschien heel makkelijk, maar zoals bij de meeste dansstijlen zit er veel meer achter. Zo zijn er verschillende soorten schoenen: soft shoes en hard shoes. Soft shoes worden meestal gedragen door beginners en hard shoes door de meer gevorderde dansers. Er zijn drie verschillende muzieksoorten waar je tijdens de riverdance op danst en ze hebben allemaal een ander ritme. De gelijkmatige muziek van de Reel, de minder gelijkmatige Jing en de Hornpipe. Deze laatste soort wordt alleen gedanst met hard shoes en bestaat uit zes gelijke maten en twee laatste maten die sneller lijken te gaan. Wie les neemt in riverdance zal langzaam maar zeker al deze muzieksoorten leren beheersen en er vooral zelf plezier van hebben, het belangrijkste van deze Ierse volksdans.
Dans kan wereldwijd gebruikt worden om met elkaar te communiceren, zonder dat je dezelfde taal spreekt. Tijdens een bezoek aan een ander land kom je gegarandeerd in aanraking met de volksdans, zeker als liefhebber!
De titel van deze show The Confluence laat inderdaad een mooie samenvloeiing zien van de diverse dansstijlen. De wervelende, goed uitgevoerde Turkse folkloredansen worden afgewisseld en gemixt met onder andere moderne dans, bollywood, buikdans, capoeira en riverdance.
Na een succesvolle tour in Ierland is Ragús the Show weer in Nederland. Hun show is momenteel de populairste theateract in Ierland.