Merengue

Ontstaan van merengue

Het ontstaan van de merengue is niet helemaal duidelijk. Er zijn twee verhalen die hierover een eigen theorie hebben. Bij de ene wordt gezegd dat slaven deze dans deden terwijl ze rietsuiker aan het verzamelen waren. Ze zaten met één been aan elkaar vast met boeien, waardoor het andere been meegesleurd werd. 
In het tweede verhaal wordt gezegd dat er een held uit één van de vele revoluties in de Dominicaanse Republiek gewond was, maar feestelijk werd onthaald in zijn dorp. Uit sympathie zou het volk, tijdens een feest, ook op één voet hebben gedanst, waarbij de andere voet werd meegesleept. 

De originele versie van de merengue werd niet in koppels gedanst, maar in een cirkel. Ook waren de heupen niet zo’n belangrijke factor. 

Merengue

De merengue is de traditionele dans van de Dominicaanse Republiek en behoort ook tot de Latijns-Amerikaanse dansstijlen. Het is een combinatie van twee dansen: Afrikaanse dans en de Franse Menuet. De muziek die de dansstijl begeleidt is erg dynamisch. De ballroomversie van de merengue is in het algemeen wat langzamer. 

Benieuwd wat de basisstappen van de merengue zijn? Kijk dan hier en leer het meteen! 

 

Bekijk hier hoe de merengue nu wordt gedanst:

 
Review - 5 feb 2014

Drie avonden achter elkaar eigenden de dansers van Mimulus Companhia de Dança zich het podium toe van het Spuitheater in Den Haag. Nadat zij dansvoorstellingen over de hele wereld hadden gegeven, haalde de organisatie van het Holland Dance Festival Dolores van dit Braziliaanse dansgezelschap onder leiding van Jomar Mesquita naar Nederland.

Nieuws - 5 feb 2014

Aankomende zaterdag 8 februari organiseert Latin Life een dansfeest in Alphen aan den Rijn met voorafgaand een mini bootcamp Kizomba. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken is de entree en het parkeren geheel gratis.

Nieuws - 2 dec 2013

Elke maand vindt er in de Wet ’n Wild Social Club in Alphen aan den Rijn een gezellig dansfeest plaats. Op zaterdag 14 december is dat de Glitter & Glamour Latin Party. De Surinaamse live band 2-Remember zorgt ervoor dat je de hele avond kunt swingen.

Nieuws - 28 okt 2013

Het programma van de twintigste Latin Dance Night is compleet. Voor deze dansavond in Groningen op zaterdag 9 november staat onder meer het Cubaanse dansorkest Los Van Van op het programma, evenals het Dominicaanse gezelschap Grupo Extra, dat een mix van bachata moderno en urban merengue brengt.

Abonneren op Merengue