English National Ballet

Het English National Ballet is een groot balletgezelschap met ambitieuze dansers, choreografen, costumiers en musici. Onder leiding van Tamara Rojo verzorgt het Engelse gezelschap veel optredens in binnen- en buitenland.

London Festival Ballet

Alicia Markova, Anton Dolin en Julian Braunsweg richtten in 1950 het Festival Ballet op. Het gezelschap ontstond uit verschillende dansvoorstellingen die het jaar ervoor waren opgevoerd. Vanaf het moment dat het gezelschap was opgericht, begon het met tours door Groot-Brittannië. In 1951 begon het gezelschap ook in het buitenland optredens te verzorgen.

Het London Festival Ballet werd gefinancierd door de Engelse overheid en had financieel gezien niets te klagen. Hier kwam abrupt een einde aan toen in 1965 de kosten voor de productie Swan Lake door een communicatiefout enorm opliepen. De overheid draaide de subsidiekraan dicht en het gezelschap dreigde failliet te gaan. Donald Albery nam de directie van het gezelschap over en haalde de overheid over weer subsidie te geven omdat het cultureel gezien belangrijk was ballet populair te maken in de regio.

In 1979 werd John Field artistiek directeur van het London Festival Ballet. Hij investeerde veel in het ontwikkelen van het talent van de dansers van het gezelschap, in tegenstelling tot zijn voorgangers, die veel lieten afhangen van gastdansers. In 1980 werd het London Festival Ballet het eerste Engelse dansgezelschap met een educatieafdeling.

English National Ballet

In 1984 nam Peter Schaufusss het stokje over van John Field. Hij verbreedde het repertoire van het Ballet aanzienlijk met werken van AlvinAiley, Paul Taylor, Michael Clark en Roland Petit. Ook nodigde hij beroemde dansers en choreografen uit als Frederick Ashton, NataliaMarkarova en Kenneth MacMillan om met de dansers te werken.

In 1988 werd onder zijn leiding de English National Ballet School geopend, om te zorgen dat het London Festival Ballet genoeg toestroom van nieuw talent had. Met de opening van de balletschool nam het aantal losse optredens , het aantal tours en de lengte van een dansseizoen toe. In 1989 werd besloten dat het London Festival Ballet voortaan het English National Ballet zou heten.

In maart 1993 werd Derek Deane de nieuwe artistiek leider van het gezelschap. Onder de leiding van Schaufuss was het gezelschap bekend geraakt met allerlei dansstijlen. Deane wilde juist dat het gezelschap weer een streng klassiek repertoire kreeg.

Vandaag de dag is Tamara Rojo artistiek directeur van het English National Ballet. Het gezelschap is intussen uitgegroeid tot een groot balletgezelschap van internationale klasse.

Nieuws - 26 apr 2018

Marijn Rademaker en Daniel Camargo zijn genomineerd voor de Benois de la Danse 2018 in de categorie 'beste danser'. Ook wel de Oscars van de dans.

Nieuws - 21 jul 2014

Dit zijn de genomineerden van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Abonneren op English National Ballet