De KISS moves

De KISS moves uit Amsterdam is het dansgezelschap van de Hongaarse Dorottya Kiss. Ze staan bekend om hun energieke dansvoorstellingen die uiteenlopende dansstijlen samenbrengen. Sinds hun deelname aan Everybody Dance Now 2014 zijn ze ook bekend van tv.

Dansgezelschap De KISS moves

De KISS moves is in 2005 opgericht door Dorottya Kiss. Het dansgezelschap is gevestigd in Amsterdam en is het huisgezelschap van Theater de Meervaart. De KISS moves maakt energiek danstheater en streeft naar een absolute FUSION van muziekgenres en academische danstechnieken (zoals moderne dans, klassiek ballet en volksdans) met populaire danskunstvormen (zoals stijldansen en urban danstechnieken). Per voorstelling, afhankelijk van het thema, komen deze danstechnieken afwisselend en in meer of mindere mate tot uitdrukking. Het resultaat is een eigen bewegingstaal die aantrekkelijk is voor een breed publiek, van jong tot oud, van de geoefende kijker tot de nieuwkomer.

Op het terrein van de thema’s worden bijvoorbeeld wetenschap en kunst met elkaar op een maatschappelijk relevante en originele manier gefuseerd en worden (aan de hand van het FUSION concept) oude, zeer bekende klassiekers geactualiseerd en geïnterpreteerd. De KISS moves wil mensen bewegen met haar dansproducties. Mensen raken, bewust maken van de wereld om hen heen, of juist alles om zich heen laten vergeten en puur laten genieten.

Het FUSION concept van De KISS moves

Het FUSION concept - het samenbrengen van uiteenlopende dansstijlen - fungeert als fundament in de breedste zin van het woord: 'openheid, respect, kwaliteit, creativiteit & continuïteit'. Het werkproces, de bron van inspiraties en de (boodschap van de) voorstellingen van de KISS moves weerspiegelen de zoektocht naar een common ground. 

Elk jaar streeft de KISS moves ernaar zich verder te ontwikkelen en zich meer te verdiepen in het FUSION concept. Hierbij hoort niet alleen de benaderingswijze van danskunst, maar horen ook de andere aspecten zoals het thema, de muziek en de kostuums, die het hele FUSION concept en daarmee ook de bewegingswereld van de voorstellingen versterken en verdiepen.

De cast van de KISS moves weerspiegelt het karakter van de multiculturele Nederlandse samenleving en is daarmee veelzijdig, vernieuwend, kwalitatief, toegankelijk en aantrekkelijk voor een breed en nieuw publiek.

Educatie en Talentontwikkeling van De KISS moves

Naast de producties die de KISS moves ontwikkelt en de tournees waarmee ze door het land reist, zijn talentontwikkeling en educatie belangrijke speerpunten binnen het gezelschap. Het educatieplan draagt bij aan de perceptie van danskunst en de cultuurparticipatie van de toekomstige theaterbezoeker. Voor de jonge generatie speelt de KISS moves een belangrijke rol in het eerste contact met theater/dans in het algemeen en de verschillende dans- en muziekstijlen in het bijzonder. Van elke voorstelling wordt een speciale, verkorte schoolversie gemaakt, die samen met educatieve workshops en lesbrieven aan scholen wordt aangeboden.

De KISS moves werkt in haar producties altijd met zowel professionele, als junior dansers (stagiaires en autodidacten). Daarmee wil de KISS moves de doorstroming bevorderen naar verdere dansopleidingen en -gezelschappen. Door te werken met zowel professionele dansers als jonge dansers, worden niet alleen (internationale) netwerken uitgebreid maar ook opleiding en praktijkervaring geboden.

Deelname Everybody Dance Now

In het voorjaar van 2014 deed de KISS moves mee aan het tv-programma Everybody Dance Now. Het dansgezelschap bereikte de semifinale van de competitie. De jury gaf aan dat dit de semifinale was met de beste deelnemers en dat de KISS moves verreweg de beste kandidaat was. Niettemin ging de groep niet naar de finale omdat de kijkers thuis anders bepaalden.

Foto: Ben van Duin - de KISS moves
Nieuws - 23 sep 2015

In november 2015 viert dansgezelschap de KISS moves haar tienjarig jubileum met de dansvoorstelling 'WHY are YOU?- 10 jaar FUSION danstheater'.

Interview - 20 mei 2014

Volgens de jury van Everybody Dance Now waren de dansers van De KISS moves veruit de beste. Toch gingen ze vanwege gebrek aan publieksstemmen niet door naar de finale. Dans Magazine praat met Dorottya Kiss over haar deelname aan dit populaire tv-programma.

Nieuws - 30 apr 2014

Van 15 tot en met 18 mei draait in jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam alles om dansvoorstellingen voor jongeren en kinderen. Tijdens het Laten we dansen festival zijn er optredens van onder andere de KISS moves, Don’t Hit Mama en Danstheater AYA. Ook is er een speciaal voorprogramma: Het rad van avontuur.

Review - 7 mrt 2013

Een van de eerste recensies die ik heb geschreven ging over de dansvoorstelling caRMINA bURANA & FREE-dom van het KISS Moves dansgezelschap. Deze voorstelling legde de lat enorm hoog voor de vele andere voorstellingen die ik daarna kwam te recenseren. Het gezelschap combineerde geweldige dansers met energieke choreografie en leuke muziek.

Review - 17 apr 2012

Een dansgezelschap van dertien dansers die de multiculturele samenleving van Nederland moet vertegenwoordigen. Misschien zie je het niet meteen aan de huidskleuren, maar de dansers komen onder andere uit Hongarije, Spanje, Engeland en Nederland. Samen dansen ze de stukken Carmina Burana en Free-dom, waarin duidelijk wordt hoeveel de dansers individueel van elkaar verschillen, qua nationaliteit en als danser zijnde.

Reportage - 28 dec 2011

De Hongaarse danseres/choreografe Dorottya Kiss (31) is artistiek leidster van De KISS moves, opgericht in 2005 met fusion als doel.

Nieuws - 17 dec 2011

Na een succesvolle eerste editie van het dansevent JongDanst! in maart en april 2011, kunnen jonge dansfans van 9 maart t/m 13 mei de theaters weer overnemen.

Abonneren op De KISS moves