Kurt Jooss

Danser en choreograaf Kurt Jooss (1901-1979) was de meest invloedrijke leerling van Mary Wigman. Hij onderscheidde zich van de andere moderne dansexpressionisten door een synthese tot stand te brengen tussen Ausdruckstanz en de ballettechniek. In zijn choreografisch werk trachtte hij van iedere gemoedstoestand het meest essentiële in beweging uit te drukken. Zijn bekendste choreografie De groene tafel uit 1932 levert satirisch commentaar op de zinloosheid van oorlog.

'Dodendans', Bernt Notke. St. Nicolaaskerk, Tallinn.
Reportage - 31 okt 2017

De dodendans kwam tot bloei in de Middeleeuwen, en is sindsdien nooit meer weggeweest. Bijvoorbeeld als inspiratie voor Halloween kostuums.

Martha Graham
Reportage - 22 apr 2015

De moderne dans is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Als tegenhanger op het (klassieke) ballet dat als te formeel en verouderd werd gezien.

Review - 13 nov 2013

Na een korte trailer van Liberation Route Europe om te wijzen op het belang van de strijd voor vrijheid, waarvan ik even denk dat het al bij de voorstelling hoort, bezetten zestien dansers van Introdans het podium. Gekleed in zwarte pakken vormen ze moeiteloos steeds wisselende formaties.

Nieuws - 29 apr 2013

Introdans koestert het verleden, maar heeft de blik ook op de toekomst gericht.

Abonneren op Kurt Jooss