Gabriela Zuarez

Biografie van danseres en choreografe Gabriela Zuarez.Gabriela Zuarez (Buenos Aires, 1966) is oprichter en artistiek leider van het dansgezelschap El surMundo Project – Performing Arts – en haar danswerkplaats Danzalterna – Contemporary Arts –. Als danseres moderne dans en Argentijnse tango was Zuarez verbonden aan het TeatroFantàstico de Buenos Aires. In Nederland heeft zij zich toegelegd op de choreografie en dramaturgie van haar eigen danstheaterproducties.

Vroege jaren en opleiding

Zuarez is geboren en getogen in Argentinië (Buenos Aires). Ze heeft haar BA diploma in dansonderwijs behaald aan La EscuelaNacional de Danzas “MaríaRuanova” in Buenos Aires. Hier specialiseerde zij zich in de Euro-Amerikaanse traditie met ballet en moderne danstechnieken. Na haar afstuderen volgde Gabriela Zuarez trainingen in theaterdans bij de bekende meesters Silvia Vladimisky en SaloPasik. Later ze werd uitgenodigd bij het European Dance Development Centre (EDDC) aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Om vervolgens een masterprogramma te volgen bij de Duitse bewegingstheatermaker Angie Hiesl. In 2012 heeft Zuarez haar carrière een extra facet als dramaturg gegeven met het MA diploma in theaterstudies aan de Universiteit Utrecht. Naast haar danscarrière is Zuarez eveneens een getraind yoga-docente.

Zuarez in Buenos Aires

In 1994 startte Gabriela Zuarez met haar werk als danser bij het danstheaterTeatroFantàstico de Buenos Aires en als dansdocente bij de National Dance Academy II in Buenos Aires. Als danser contemporaine dans met invloeden van Argentijnse volksdansen zoals de tango, trad zij jarenlang professioneel op. Haar eclectische visie heeft haar geleidt gedurende haar werk als danser om zich verder in bewegingstechnieken te ontwikkelen. Dit leidde tot de uitnodiging voor het EDDC in Arnhem.

Zuarez in Nederland

Sinds 2000 is Zuarez freelance danseres en zelfstandig choreografe en dramaturge van haar onafhankelijke producties in Nederland. In 2001 richtte Zuarez haar dansgezelschap El SurMundo Project – Performing Arts – op. Vanuit dit initiatief heeft zij meerdere danstheaterproducties ontwikkeld, geproduceerd en uitgevoerd. Vanaf 2007 heeft Zuarez onder Stichting Dance Theatre Development meerdere uitwisselings- en onderzoeksprojecten opgezet in Nederland en Argentinië. Vanuit haar dramaturgische expertise is zij betrokken geweest bij organisaties als het Scapino Ballet in Rotterdam, Introdans in Arnhem, de Choreografie-afdeling van Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en het Korzo Theater en Productiehuis in Den Haag. Op dit moment werkt Zuarez aan de danswerkplaats Danzalterna – Contemporary Dance –.

Choreografe en dramaturge

Zuarez’ theater- en danscreaties zijn gebaseerd op haar interdisciplinaire werkwijze en zoektocht naar interculturele verbanden. Zij benadert het culturele aspect van het danslichaam en beweging vanuit een antropologische visie. In haar werk beschouwt Zuarez de tango als een intern element van de danstaal. Daarnaast geeft Gabriela Zuarez de voorkeur aan optredens op niet traditionele plekken en geeft de toeschouwer een andere ruimtelijke perspectief. De belangrijkste karakteristieke kenmerken van haar werk zijn ruimtelijkheid, technische samensmelting en emotie als bron van beweging. Haar producties zijn TangosImaginarios (2002), Le Voyage (2003), La Interna-Duo (2006), La Interna-Trío (2008), Human Landscapes (2007), Site Guys (2009), Résumé I/II (2011) en haar laatste werk Díptico (2013).

Nieuws - 19 mrt 2015

Per 22 maart sluit de deadline voor een studiebeurs voor studenten dans/beweging/ theater/dramaturgie met dramaturge Gabriela Zuarez. De studiebeurs geldt voor maart tot en met juli 2015 in Amsterdam. Daarentegen sluit per 31 maart sluit de oproep voor een stage als assistent dans-dramaturgie of als assistent dansdocent.

Nieuws - 9 mei 2014

Medio september wordt de choreografie Díptico van Gabriela Zuarez in reprise genomen. Hiervoor organiseert zij begin juli auditieronden in Amsterdam.

Abonneren op Gabriela Zuarez