Bob Fosse

Bob Fosse, geboren op 23 juni 1927 te Chicago, was een Amerikaanse danser, choreograaf en regisseur. Fosse won een lange reeks prijzen; hij was de eerste die in hetzelfde jaar een Oscar, Tony en een Emmy won.

Musicals: The Pajama Game, Damn Yankees en Chicago

Fosse groeide op in Chicago en begon daar met danslessen. Vervolgens ging hij bij de marine en verzorgde optredens op Amerikaanse leger- en marinebases in de Stille Oceaan. Begin jaren ‘50 vertrok hij naar Hollywood in de hoop acteur te worden. Hij speelde in 1953 in enkele films, waaronder Kiss Me, Kate. Fosse werd vroegtijdig kaal, waardoor zijn carrière als acteur van korte duur was. Hij richtte zich daarom op Broadway waar hij succes had als choreograaf van de musicals The Pajama Game (1954) en Damn Yankees (1955). Voor beide producties won hij een Tony. Fosse regisseerde en choreografeerde een reeks andere musicals, waaronder Chicago (1975) en Big Deal (1986).

Films: Cabaret, SweetCharity en Lenny

Fosse regisseerde ook vijf films, beginnend met een filmversie van zijn musical SweetCharity in 1969. Zijn tweede film Cabaret (1972) werd bekroond met acht Oscars, waaronder de Oscar voor beste regisseur voor Fosse. Fosse kreeg ook een BAFTA en werd genomineerd voor een Golden Globe voor beste regisseur. Zijn derde film, Lenny (1974), werd genomineerd voor twee Oscars, voor beste film en beste regisseur. Met zijn vierde film, het semi-autobiografische AllThatJazz (1979), won hij de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. De film werd ook genomineerd voor de Oscars voor beste film en beste regisseur. Na het succes van Cabaret regisseerde Fosse in 1972 ook een televisiefilm met een concert van Liza Minnelli, Liza with a 'Z'. De film won vier Emmy's.

In 1987 was Fosse in Washington, D.C. voor een opvoering van zijn musical SweetCharity toen hij in zijn kamer in het Willard Hotel een hartaanval kreeg en in het ziekenhuis stierf. Zelfs na zijn dood bleef Fosse prijzen winnen. In 1999 werd Fosse, een muzikale revue van zijn choreografie, bekroond met een Tony voor beste choreografie. Fosse kreeg hiervoor ook een postume Laurence Olivier Award. Nog steeds wordt Bob Fosse gezien als een van de beste choreografen ter wereld.

 

choreografie dans les choreograaf
Reportage - 11 okt 2019

Er zijn choreografen die op een vernieuwende manier choreograferen. De voorbeelden waar choreografen de kunst van afkijken.

fosse verdon serie trailer broadway
Nieuws - 5 mrt 2019

Volgende maand komt er een nieuwe serie uit over het Broadway-koppel Bob Fosse en Gwen Verdon. Bekijk nu de trailer!

Bob Fosse jazz dans
Reportage - 15 apr 2015

De jazzdans wordt tegenwoordig veel toegepast binnen musicaltheater, cabaret en televisie, maar vind zijn oorsprong in Afrika.

Abonneren op Bob Fosse