Ahmad Joudeh

Ahmad Joudeh is balletdanser en choreograaf, geboren in 1990 in Syrië. Hij verhuisde naar Nederland nadat er een succesvolle documentaire over hem werd gemaakt. Momenteel is hij internationaal actief als artiest.

Opgroeien in een vluchtelingenkamp

Joudeh is opgegroeid in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus. Zijn moeder is Syrisch en zijn vader Palestijns. Zijn vader was het niet eens met zijn interesse in dans, maar ondanks dat ging hij dan studeren in Damascus. Vanaf 2007 tot 2016 woonde hij in Damascus, studeerde voor dans en gaf danslessen om geld te verdienen. Hij gaf ook gratis lessen aan weeskinderen en kinderen met een beperking.

So You Think You Can Dance

In 2014 deed hij mee aan de Arabische versie van So You Think You Can Dance. Hij haalde het tot de halve finale. Doordat hij Palestijns was zonder nationale identiteit werd hem verteld dat hij niet kon winnen. Zijn deelname vielen op bij de Nederlandse filmmaker Roozbeh Kaboly, die vervolgens een documentaire genaamd Dance or Die over hem maakte die op Nederlandse televisie verscheen

Van Syrië naar Nederland

Na de documentaire in Nederland kreeg Joudeh uitnodigingen vanuit verschillende landen om te dansen, waaronder Amerika, Zwitserland, Nederland en België. Hij koos voor Nederland, de uitnodiging van Ted Brandsen, artistiek directeur van het Nationale Ballet. Brandsen startte een crowdfunding om geld in te zamelen om Joudeh naar Nederland te laten reizen en een studie te starten.

 

Foto: Anna Smakman
Nieuws - 9 dec 2020

De explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet was groot nieuws in augustus. H2H een project bedacht voor Lebanon. Een project met kunst, muziek en dans!

dance or die vluchteling emmy award documentaire dans
Nieuws - 27 nov 2019

Tijdens de Emmy Awards wonnen twee Nederlandse documentaires. Een daarvan was Dance or Die, over Ahmad Joudeh die vluchtte uit Syrië om te dansen.

Ahmad Joudeh © Michel Schnater
Nieuws - 6 dec 2016

Nadat het televisieprogramma Nieuwsuur een reportage 6 augustus 2016 uitzond over de Syrische danser Amhad (26) wilden het Nationale Ballet er alles aan doen hem een kans te geven in de danswereld. Tijdens het ballet Coppelia vertolkt Amhad zijn eerste (kleine) rol op het podium.

Abonneren op Ahmad Joudeh