Ahmad Joudeh © Michel Schnater

Fonds voor dansers uit oorlogsgebieden

Nadat het televisieprogramma Nieuwsuur een reportage 6 augustus 2016 uitzond over de Syrische danser Amhad (26) wilden het Nationale Ballet er alles aan doen hem een kans te geven in de danswereld. Tijdens het ballet Coppelia vertolkt Amhad zijn eerste (kleine) rol op het podium.

Het Nationale ballet richtte ongeveer een half jaar geleden het fonds Dance for Peace op. Met het geld zorgden ze ervoor dat Amhad naar Nederland kon reizen en hier de vierjarige opleiding op de Nationale Balletacademie kan volgen. Het doel is om in de loop van de tijd meer dansers uit oorlogsgebieden deze kans te kunnen bieden.

Van dansen in een vluchtelingenkamp naar de balletacademie

Nog tot kort geleden woonde de danser in Damascus. Op nog geen honderd meter afstand van zijn woning was terreurgroep IS actief. Maar Amhad bleef dansen. Hij volgde nog wekelijks danslessen en gaf zelf dansles aan de kinderen in het vluchtelingenkamp. Op een tatoeage in zijn nek staan de woorden ‘dance or die’. Zonder dans zou hij niks meer zijn. "Ze hebben mijn huis gebombardeerd, ik heb alles verloren. Maar het dansen kunnen ze me niet afnemen. Dat zit in mij,” vertelt Amhad in de reportage.

Nadat Ted Brandsen, directeur van het Nationale Ballet, de reportage van Nieuwsuur had gezien, deed hij er alles aan om Amhad een kans te geven als danser. Een klus die snel geregeld moest worden, want maart 2017 zou Amhad opgeroepen worden voor militaire dienst.

Fonds Dance for Peace

Om de reis voor Amhad te betalen zette Brandsen het fonds Dance for Peace op. Iedereen kan een zelfgekozen bedrag overmaken. Vervolgens gaat het geld 100% naar Amhad. Van het geld worden nu de studie en voorzieningen van Amhad betaald. Brandsen hoopt zo in de toekomst meer dansers uit oorlogsgebieden te kunnen helpen met hun droom.

Klik hier voor de site van Dance for Peace.