Home » Review
WOEST van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Fotografie Jochem Jurgens

SALLY danst WOEST!

WOEST – SALLY Dansgezelschap Maastricht
Joanna Fox

Gezien: 11 maart 2018, De Lindenbergh Nijmegen. Première: 1 maart 2018.
Theater- en schoolvoorstellingen t/m 29 mei 2018

SALLY Dansgezelschap Maastricht brengt hedendaagse dans voor een jong publiek en / of jong van hart. WOEST toont hoe professionele driftkikkers met hun boosheid en nare energie kunnen omgaan. Tegelijk sluit choreograaf en artistiek leider Stefan Ernst speels aan op het actuele maatschappelijk thema: kinderen van gescheiden ouders. 

Gespleten dansvloer

Éen, twee, drie,vier: KWAAAK!, roept de jonge hoofdroldanser en keert zich om. Wie van de vier overige dansers achter hem nog beweegt, is af. WOEST begint als spel maar wordt al gauw serieuzer. Zijn ouders zijn gescheiden en de jongen wil niets liever dan dat zij bij elkaar blijven of in elk geval lief zijn voor elkaar. En als dat niet gebeurt, wordt hij heel boos. Echt héél boos. Van zijn ouders moet hij dan tot 10 tellen.

WOEST is zeer origineel en briljant vormgegeven en speelt zich af in een huiskamer in de hoofdkleuren geel en blauw. Als de ouders tijdens de dansvoorstelling uit elkaar gaan, splitst zelfs de ronddraaiende dansvloer in een gele en een blauwe helft. Ook de gele en blauwe meubels splijten en vormen barricades van de moeder (geel) en de vader (blauw).

Tevergeefs probeert de jonge hoofdroldanser in groene kleding, alles bij elkaar te houden, maar als zijn ouders ook zijn groene knuffel kapot trekken, wordt hij een klein beetje bang en verstopt zich even in een kast. Gelukkig heeft hij op zijn groene T-shirt twee grote boze ogen. Een dergelijke geweldig mooie emoji-shirt zou ik ook graag willen hebben.

WOEST van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Fotografie Jochem Jurgens

Dansen en springen op meubels

De vijf topdansers van SALLY mogen op alle meubels dansen en springen. Zij zijn ook erg goed in boze gezichten trekken. Tot tien tellen en dan heel hard KWAAAAK roepen kan helpen als je boos bent, maar wanneer je WOEST bent, kan bijvoorbeeld heel hard in een kussen slaan (nooit een ander natuurlijk) ook helpen.

Na afloop mogen kinderen uit het publiek meedansen in een workshop van SALLY over boos zijn en blijdschap met een terugkoppeling naar WOEST.

Kind zijn van gescheiden ouders is niet altijd even gemakkelijk, vooral als ouders ook na de scheiding blijven kibbelen met elkaar. Sommige kinderen worden dan wat stilletjes, andere kinderen ontpoppen zich tot een rasechte driftkikker zoals in WOEST van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Choreograaf Ernst en de vijf moderne topdansers tonen dat professionele driftkikkers tot tien kunnen tellen maar bijvoorbeeld ook heel hard in een kussen mogen slaan totdat alle nare energie weg is. Heel hard KWAAAK roepen is ook een hele goede. Briljant vormgegeven (ook muzikaal!) hedendaagse en educatieve dansvoorstelling.

Voor meer informatie en speeldata, bezoek de website van SALLY Dansgezelschap Maastricht.
Theaterboekingen via Frontaal Theaterbureau.
Neem ook eens een kijkje op het interactieve dansdomein van SALLY.

Meer inspiratie