Home » Review
Up2DFuture - Bachelor Docent Dans, ArtEZ. © Daan Alberts

Opmerkelijke lichting DD ArtEZ

Joanna Fox

Up2DFuture, jaarlijks dansfestival ArtEZ Bachelor Docent Dans / DD 4
Gezien: 23 mei 2017, Gele Rijders Plein 13, Arnhem 

De 2e editie van Up2DFuture is een eendaags festival van eindejaarsstudenten ArTez Bachelor Docent Dans Arnhem, op locatie. Deze lichting 2017 houdt niet van gebaande paden en heeft veel inspirerende ideeën en concrete plannen voor de toekomst, en beter uitgedrukt: voor nu al!​

Lichting 2017 ArtEZ Bachelor Docent Dans heeft al tijdens de opleiding een opmerkelijk opvallende toon gezet door een jaarlijkse benefietvoorstelling dans te introduceren. Dit is als onderdeel in het curriculum van ArtEZ Bachelor Docent Dans opgenomen.

Presentatie aan het werkveld dans

Tijdens het festival Up2DFuture presenteren de achttien eindexamenkandidaten ArtEZ Bachelor Docent Dans 2017, zich aan het werkveld. Na een hartelijke en vlot welkomstwoord en een gezamenlijke openingsdans, volgen korte presentaties. Wat opvalt, zijn de heldere en persoonlijke visies over danseducatie, het sociaal-maatschappelijke belang daarvan, over dans en culturele uitwisseling en/of bewustwording.

Up2DFuture - Bachelor Docent Dans, ArtEZ. © Daan Alberts

Dansdocenten met visie

Cleo Ganzeman combineert dans en theater en vergroot de expressiemogelijkheden. Emma Dekkers werkt als maker van educatieve projecten ook graag interdisciplinair en ziet graag dans als schoolvak in het voortgezet onderwijs. Britt Rangé, en Anika Ziegler (specialisme Horton techniek) zijn dansdocenten in hart en nieren. Lindy Beniers gebruikt dans als therapie voor kinderen in het ziekenhuis, Nina Burgers om de vertrouwensband tussen (gevluchte) kinderen te bevorderen en Ilse Zonneberg om leerlingen beter met hun faalangst te leren omgaan.

Dansdocenten met (internationale) ambitie

Een drietal dansdocenten studeert verder zoals Lynn Kosakoy aan de Master Kunsteducatie Zwolle. Hellen Schieven studeert binnenkort Economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dieuwertje Hazeleger is al begonnen met een opleiding docent Nederlands. Ook heeft Hazeleger samen met Lynn Gerrits stichting IMBEO opgericht om talentontwikkeling te stimuleren op plekken waar dit niet vanzelfsprekend is, zoals in Burkino Fasso en de Filippijnen. Gerrits zegt hierover: Het is opvallend te zien hoe de weeskinderen met plezier samen dansen en even niet met elkaar kibbelen door gebrek aan spullen.

Up2DFuture - Bachelor Docent Dans, ArtEZ. © Daan Alberts

Dansdocent, dansmaker en dansers

Sommigen zijn naast dansdocent ook dansmaker en danser. Maxime Kroot choreografeert en danst op locatie. Stacey Huijbers geeft compositieles en ziet het podium als: Een museum (van verhalen) waar dansers in bewegen. De enige afwezige, Laura Saumweber, is momenteel Artist in Residence  / International Choreography Festival Hong Kong. Anderen willen zich verder ontwikkelen zoals Sarah Bernhard bij het Contemporary Dance Program Gibney Dance Center NYC, en Judith Eeftink bij de Kibbutz Contemporary Dance Company Israël.

Dansdocenten en bewustwording

Bente van der Flier combineert dans en mindfulness en traint zowel het fysieke lichaam als persoonlijke bewustwording. Eeftink richt zich op dans en verbeelding en toont na afloop samen met de Jeugd Dans Opleiding Fryslân, Planet X. Dansdocente, dansmaker en danseres Romy Schoutese toont in deze slotronde een opmerkelijke solo, gedanst op tekst van dichter / spreker Alan Watts: The dream of Life, waardoor het jonge publiek na afloop zichtbaar geraakt is.

De all-round opgeleide dansdocenten Lichting 2017 ArtEZ Bachelor Docent Dans Arnhem, combineren hun liefde voor de dans met relevante persoonlijke interesses. De 2e editie Up2DFuture toont een bijzondere groep dansdocenten die nu al de toekomst op inspirerende wijze vormgeven.

Voor meer informatie:

Meer inspiratie