Home » Review
Geisha's Miracle - Jija Sohn, © Thomas Lenden

Mooi gestileerde Geisha's Miracle

Joanna Fox

Geisha's Miracle - Jija Sohn
Gezien: Première 30 juni 2016 - Dansmakers aan ’t IJ  /  ITs Festival, Amsterdam

Op de laatste dag van het ITs Festival toont Moving Forward  / Dansmakers de première van Geisha's Miracle van maakster Jija Sohn (Japan). Sohn is winnaar van het eerste Moving Forward traject / Dansmakers Amsterdam. Geisha's Miracle is geïnspireerd op het werk van filmmakers Stanley Kubrick, Lars von Trier en David Lynch waarbij de menselijke absurditeiten op surrealistische wijze worden getoond.

Performance Art

In Geisha's Miracle treedt Sohn op met performers Yurie Umamoto en Yui Nakagami. Sohn is geïnteresseerd in Performance Art. Geisha’s Miracle bestaat dan ook uit losse scènes dans, fysiek theater, zang en / of live muziek. In haar werk onderzoekt Sohn onder meer de kern van de menselijke ervaring en de clash tussen diverse culturen.

In Geisha’s Miracle brengen de performers emoties vooral door stemgebruik en zang tot uitdrukking. Soms heel ingetogen zoals bij stil verdriet en soms flink overdreven en absurd uitvergroot zoals bij een nagespeeld en megaheftig orgasme.

Geisha's Miracle - Jija Sohn, © Thomas Lenden

Sterke vormgeving

In Geisha’s Miracle zijn het toneelbeeld en kostuums met veel aandacht vormgegeven. Traditionele Japanse elementen hebben een eigentijdse vorm. Verwacht bijvoorbeeld geen traditionele theeceremonie in Geisha’s Miracle maar wel een wonderbaarlijk open vuurtje.

Vinny Jones is verantwoordelijk voor een prachtig lichtontwerp van vlakken in zachte pasteltinten. Zijn lichtontwerp geeft aan Geisha’s Miracle een specifieke en surrealistische sfeer. Het mooie kostuumontwerp van Rosemarie Allaert lijkt geïnspireerd op de Japanse Street Fashion.

Scherp concept

Het concept voor Geisha’s Miracle is scherp en biedt enorm veel mogelijkheden voor het uitvergroten van menselijke absurditeiten, een clash tussen diverse culturen of generaties. Toch mis ik in Geisha’s Miracle werkelijke menselijke onzinnigheid met psychologische betekenis. Dankzij de vlotte opbouw en uitvoering van de performance, de mooie stilering en het prachtige lichtontwerp van Vinny Jones, is Geisha’s Miracle verder zeer fijn om naar te kijken. 

Na afloop kondigt Suzy Blok, artistiek directeur Dansmakers, de vier genomineerden aan voor het residentietraject Moving Forward 2016. 

Meer inspiratie