Home » Review
Foto Hans Gerritsen, Introdans - Cirkus Primitif Balet (Sapperdeflap)

Magie in ‘Sapperdeflap’ (6+) van Introdans

Joanna Fox

Vandaag heb ik de eer om mee te gaan met Lola (6) en Jim (8). Wij gaan kijken naar Sapperdeflap van Introdans, de dansvoorstelling over circusclowns voor jong en oud. Erwin Olaf, de beroemde Nederlandse fotograaf en filmmaker, toont ‘visuals’ van clowns in de film Moving Targets.

Omdat vandaag, 10 oktober 2015, de danspremière van Sapperdeflap in het stadstheater Arnhem getoond wordt, hebben Lola en Jim hun beste kleren uit de kast getrokken. Lola en Jim zien er stoer uit. Ik ook. Wij zijn benieuwd en zitten er klaar voor. Laat de circusclowns van Introdans maar komen.

Sapperdeflap is vol magie in vijf delen

In een dansscène uit TooT, van Didy Veldman, is een clown verliefd op een danseres. De danseres draagt een jas van rode ballonnen. Tijdens een liefdevol duet verdwijnt de danseres plotseling in het niets. De verliefde clown blijft triest en alleen achter met slechts de rode ballonnenjas in zijn handen.

In Three Rooms van David Middendorp, jaagt een clown op een taart. De taart verdwijnt tussen de coulissen en ook de benen van de dansende clown. Gelukkig voor danser Aymeric Aude, komen zijn benen meteen aan de andere kant van het podium weer tevoorschijn. Aymeric Aude heeft door zijn optreden veel lachers op zijn hand.

Choreograaf Mauro de Candia laat in Minenos (wereldpremière) de Introdansers als Spaanse stierenvechters met onzichtbare stieren dansen. De dansstijl is temperamentvol en de toreadors  in korte, strakke, rode broeken, vechten met veel durf en gestuntel. Bij gebrek aan echte stieren neemt deze choreografie een verrassende wending. Deze verrassing geef ik hier echter niet prijs.

Foto Hans Gerritsen, Introdans - Cirkus Primitif Balet (Sapperdeflap)

Cirkus primitif balet van Staša Zurovac, is een tomeloos dansfeest vol rauwe, energievolle, clowneske dansbewegingen, waarbij het vierkante toneel in een ronde circuspiste verandert. De circuspiste wordt hier gepresenteerd als metafoor voor het leven. Tijdens het daverende applaus na afloop danst deze grote groep narrige clowns in stoffige tutu’s, een uitbundige Grande Finale.

Moving Targets van Erwin Olaf

Op een groot scherm toont Erwin Olaf  ‘visuals’ van mooie witgeschminkte clowns in zijn korte film Moving Targets. De gezichten van de clowns morphen van het ene gezicht naar het volgende gezicht. Dit vinden wij drieën erg grappig, een enkele keer griezelig en vooral zeer boeiend. Lola heeft zelfs ‘een oma-clown met snor’ gezien. Ik niet.

Een knipoog van Roel Voorintholt

Met Sapperdeflap toont Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, opnieuw de magie van de dans aan kinderen. Bijzonder is zijn belang om kinderen op een volwaardig niveau te benaderen. Het onlangs winnen van de prestigieuze Gouden Zwaan 2015 bevestigde dit. De jury noemt zijn artistieke keuzes niet altijd voor de hand liggend maar daardoor wel uitzonderlijk en van groot belang voor de danswereld. Zodoende is Sapperdeflap een waardevolle knipoog naar het leven. 

Na afloop zie ik een grote glimlach op de gezichten van zowel Lola als Jim. In elk geval hebben Lola en Jim aan de Sapperdeflap van Introdans, een mooie herinnering voor later als zij zelf heel rijk en beroemd zijn. Ik ook.

Bezoek voor meer informatie de website van Introdans. Sapperdeflap (6+) is tot en met 20 februari 2016 te zien in diverse theaters in Nederland en Duitsland.

NB: De namen van Lola en Jim zijn om privacy-redenen niet hun echte namen. De kinderen hebben hun naam voor deze review zelf gekozen.

Meer inspiratie