Foto: Jochem Jurgens - Loïc Perela, Nederlandse Dansdagen 2015

Prijzenregen in Maastricht: Roel Voorintholt, Jorge Nozal en Loïc Perela winnen dansprijzen

De Zwanen streken weer neer tijdens de Nederlandse Dansdagen 2015.  De Gouden Zwaan ging naar Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans. De Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie ging naar danser Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van het Nederlands Dans Theater. The Black Piece van choreografe Ann Van den Broek ging naar huis met de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie. Daarnaast won choreograaf Loïc Perela de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2015.

De belangrijkste dansprijzen van Nederland worden jaarlijks uitgereikt door een jury. De Zwanen hebben als doel om de belangrijkste Nederlands dansprestaties te eren en bekendheid te geven bij een groot publiek. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen is bedoeld als stimulering voor veelbelovende choreografen die (nog) geen structurele subsidie ontvangen. Met het prijzengeld van 12.000 euro worden zij in de gelegenheid gesteld om een eigen dansproductie te maken.

Gouden Zwaan voor Voorintholt

Roel Voorintholt verdiende volgens de jury de Gouden Zwaan omdat hij de Nederlandse dans eigen en bijzonder maakt. “In zijn zoektocht weet hij wat hij wil voor zijn ensemble en de keuzes die hij daarin maakt zijn vaak gewaagd. Zijn dansers geeft hij de gelegenheid om zich verschillende handschriften eigen te maken. Dit alles zorgt niet alleen voor een verrijking van de dansers, maar ook van het publiek”, aldus de jury.

Voorintholt is al meer dan dertig jaar verbonden aan Introdans. Sinds 2005 is hij artistiek directeur van de groep. Hij ontwikkelde vanaf 1989 een wereldwijd uniek jeugddansgezelschap voor Introdans. Nadat hij in 2001 mede-artistiek directeur werd van Introdans, verlegde hij de koers van het dansgezelschap van verhalende balletten naar meer abstracte choreografieën.

Nozal zette meest indrukwekkende dansprestatie neer

Jorge Nozal wint de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie. “Jorge Nozal stuurt zijn lichaam moeiteloos van lyrische naar haarscherpe, gearticuleerde bewegingen, waarmee hij de poëtische lading van de choreografie ten volle opent. Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter”, zo beargumenteerde de jury haar keuze voor Nozal.

De jury van de Zwanen bestond dit jaar uit Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg) en Liesbeth Wildschut (Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

Loïc Perela gaat naar huis met Prijs van de Nederlandse Dansdagen

De jury kende de Prijs van de Nederlandse Dansdagen toe aan choreograaf Loïc Perela. Hij presenteerde de conceptvoorstelling  Hashtag. “In het concept voor  Hashtag viert en eert Perela de kracht en breekbaarheid van het lichaam en nodigt het publiek uit om dat aan den lijve te ondervinden. De jury was geraakt door zijn presentatie...”, zei de jury, bestaande uit Mieke Damsma (wethouder Cultuur), choreografe Conny Janssen, Peggy van Sebillen (Zuiderlicht), Jan van Opstal (Toneelacademie Maastricht) en Branko Popovi (Fashionclash),  over zijn werk. De choreografie van Perela gaat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2016 in première.

 

Meer inspiratie