Home » Review
liberation voorstelling dans tabitha cholet metoo

Libération, een #MeToo-danssolo

Joanna Fox

LIBÉRATION – danssolo Tabitha Cholet - Duur: 40 minuten
Première 8 september 2019 - Speeldata t/m 15 september 2019
Amsterdam Fringe Festival 2019 - CC Amstel

Vanuit een klein Amsterdams theaterzaaltje dendert de danssolo Libération van multi-talent Tabitha Cholet (25) onze wereld binnen. Libération is geïnspireerd op de intense fase na een #MeToo-ervaring van diverse vrouwen. Cholet neemt een stap verder in een zoektocht naar een nieuw beeld van het vrouw-zijn. 

Choreografe / danseres Cholet opent haast ingetogen met de vertelling over een schokkende #Metoo-ervaring. Soms klinkt op de soundtrack van Cholet een zin na, als in een gedachte of scherpe zelfreflectie.

Dansen in trance

Met alle energie zwiept Cholet beide armen recht omhoog en naar beneden waarbij zij zich achterover buigt. Haar lange haren zwiepen bij elke herhaling na. Repetitieve bewegingen met kleine wijzigingen om de herinnering aan een  MeToo-ervaring te verdrijven. Een uitputtingsslag. Er ontstaat een cadans, een “extatische trance” die volgens Cholet uiteindelijk bevrijdend werkt.

Cholet danst met haar focus naar binnen gericht maar is zich ook bewust van haar ruimte en publiek. Goed getimed kiest Cholet een nieuwe repetitieve dansbeweging op een andere plek. Op het zwarte dansvlak ligt een berg rode veren te wachten op wat er komen gaat. De veren zijn een metafoor voor het klassieke beeld van het vrouw-zijn.

Krachtig dansstatement

Libération toont geen overdosis aan mooie danspassen maar de schoonheid van een repetitieve dansbeweging met minimale wijzigingen. In aanvang schokkend, confronterend, intens en uiteindelijk adembenemend, spannend en vrij. Libération is in wezen een krachtig en artistieke, vrouwelijk dansstatement.

Nadat alle veren zijn neergedwarreld vraagt Cholet het ruim 20-koppig publiek op te staan. Tijdens een minuut stilte denken we aan alle vrouwen (en mannen) die wereldwijd te maken hebben met een #MeToo-ervaring. Een enkeling houdt zijn/haar ogen nog droog.

Een stap verder

Libération is ook een uitnodiging voor een open gesprek. Cholet neemt een stap verder: Ik zou graag samen met anderen een nieuwe zienswijze over het vrouw-zijn willen creëren. – Onderweg naar huis vraag ik me af hoe Cholet dit idee zou willen realiseren. Misschien schuilt het antwoord in haar laatste zin uit Libération: Let's start.

Naast Libération leidt Cholet het dansproject Women Dressed in Red for Libération.

Voor informatie: www.tabithacholet.net

Tot slot:

Cholet zegt met nadruk dat haar solo Libération niet specifiek gaat over Troubleyn of Fabre, maar een indruk geeft over de fases waar vrouwen doorheen kunnen gaan na een #MeToo-ervaring.

Cholet is een van de 20  medeondertekenaars van de ‘Open Letter’ in 2018 gepubliceerd op onlinecultuurmagazine rekto:verso. Hierna heeft recto:verso ook het Recht van Antwoord van Jan Fabre gepubliceerd.

Naar aanleiding van de ‘Open Letter onderschreven 100 internationale choreografen het manifest ‘Make Movement’ tegen alle machtsmisbruik en seksisme in het dansveld.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: