Home » Review

Junior Company kick-off op Amsterdam CS

Marianne Viersma

Langzaam stroomt het publiek naar een (nog) lege en koude vloer, gelegd voor de dansers van de Junior Company. Exact om één uur ’s middags verschijnt Thomas van Damme, danser bij de Junior Company van de Nationale Opera en Ballet, op de klanken van Embers van Max Richter op de speciaal gelegde vloer in de centrale hal van het CS in Amsterdam. Hij wordt direct gevolgd door Nancy Burer. Samen dansen zij een prachtig  en goed op elkaar ingespeelde en uitgevoerde pas de deux Embers van de choreografie van Ernst Meisner.

Zwanenmeer op CS Amsterdam

In de ijskoude hal van het CS lijkt het hun te lukken de kou te doen vergeten door hun gevoelig uitgevoerde pas de deux  te ontvouwen voor reizigers en passanten. Daarna volgt nog een pas de deux en ook hier kan het publiek geen genoeg van krijgen. Het is er één uit Het Zwanenmeer,  romantisch vertolkt door Yuanyuan Zhang & Martin ten Kortenaar. Maar liefst twee keer laten ze zien waartoe ze in staat zijn om na afloop, dik ingepakt met de metro of op de fiets terug  te gaan naar de thuisbasis, Het Muziektheater naast het Waterlooplein.

Aftrap landelijk tournee Junior Company

Deze vier jonge kunstenaars geven hiermee de aftrap voor hun landelijk tournee van een avondvullende voorstelling met beroemde en bekende balletklassiekers, moderne meesterwerken en nieuwe creaties die speciaal voor de Junior Company worden gemaakt. Deze en andere jonge dansers zullen straks allemaal schitteren in delen uit Het Zwanenmeer (Rudi van Dantzig) en Napoli, maar ook in Visions Fugitives van Hans van Manen en uiteraard in werk van artistiek coördinator Ernst Meisner, wiens Embers een choreografie is uit 2013.

Het jonge balletgezelschap Junior Company doorkruist de komende maanden het hele land, te beginnen op 6 februari in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Via Hoofddorp, Haarlem, Hoorn, Veenendaal, Gouda, Groningen, Heerenveen, Heerlen, Nijmegen en Hengelo eindigen ze hun tournee op 19 mei in Zwolle. 

Klik hier voor de speellijst. 

Meer inspiratie