Home » Review

Grote sprong naar vrijheid in WHAT DO WE KNOW

Joanna Fox

WHAT DO WE KNOW - GrossDanceCompany Amsterdam
Gezien: 18 januari 2017 in Theater Bellevue Amsterdam (wereldpremière). Nog te zien op 25 januari 2017 in Ostade A’dam.

In de dans - theatervoorstelling WHAT DO WE KNOW, wachten zes dansers van GrossDanceCompany als vluchteling in een Azc op bureaucratische goedkeuring en toegang tot een veilig leven. Ondertussen vlammen de onderlinge culturele conflicten over seksuele voorkeuren en taboes in alle hevigheid op.

WHAT DO WE KNOW van artistiek duo Sagi Gross (choreograaf) en Jeroen Fransen (regisseur) is gebaseerd op verhalen van bevriende (LGBT-) vluchtelingen uit Syrië, en Kafka’s beschrijving van bureaucratische en parallelle werelden in Het proces. Gross en Fransen gaan hierbij samen met de dansers vernieuwend te werk.

Beweging van gedachte, woord en emotie

De choreografie WHAT DO WE KNOW toont hoe onderlinge pesterijen in een Azc op subtiele wijze beginnen en gaandeweg uitmonden in fysiek geweld. Maar er is ook een duet met een lange en aanhoudende zoen tussen twee danseressen, gevolgd door een passievol duet gedanst door twee dansers die elkaar op de lippen kussen. Heftige scènes wisselen af met prachtige duetten.

WHAT DO WE KNOW - Gross Dance Company. © Arjan Spannenburg

Gross gebruikt Physical Script en vraagt zijn dansers uitdrukkingen te vertalen in beweging. In aanvulling hierop probeert Fransen met zijn regie de beweging van emotie en gedachten tot uitdrukking te brengen, waardoor danserslichamen in de rol van vluchteling soms stram staan van trauma, nerveuze spanning en de ingehouden drang om zichzelf te zijn.

Vernieuwende dans - theatervoorstelling

WHAT DO WE KNOW geeft een duidelijk beeld van de relatie tussen opgelegde seksuele taboes en geweld. De zes bijzondere dansers, drie mannen en drie vrouwen, van GrossDanceCompany zijn in staat een heftig thema op integere en natuurlijke wijze te vertolken. Soms ervaar ik de dansvoorstelling als zeer intens. Voor zijn eigen ontwikkelde choreografische methode vraagt Gross namelijk zijn dansers uitdrukkingen te vertalen in beweging. Mede dankzij Gross' Physical Script en de door Fransen ontwikkelde acteertechniek voor dansers is de dans-theatervoorstelling WHAT DO WE KNOW intens, boeiend en wat uitvoering betreft ronduit vernieuwend.

WHAT DO WE KNOW - Gross Dance Company. © Arjan Spannenburg

Of regisseur Fransen ook de moed zou hebben zijn land in oorlogstijd te verlaten en via een gevaarlijke bootreis over zee, de grote sprong zou wagen naar een ver vreemd land? Dat is nog maar de vraag. Daar is veel moed voor nodig.

NB: Lees ook het interview met artistiek duo Gross en Fransen en de dansers 

WHAT DO WE KNOW is nog te zien op 25 januari in het Ostade A’dam. Ga voor tickets naar: www. ostadedam.nl. Voor informatie over andere speeldata ga naar: www.grossdancecompany.com

Meer inspiratie