Home » Review
reclaiming the goddess zahira mous dans metoo

Dansgodinnen

Joanna Fox

Reclaiming the Goddess  / Project Zahira dance theater
Premiere: 12 September 2019 - Speeldata t/m15 september 2019
Amsterdam Fringe Festival 2019 / Het Amsterdams Theaterhuis

Reclaiming the Goddess van Project Zahira dance theater begint in een serene, meditatieve sfeer. Maar onder de oppervlakte borrelen de naweeën van intimiderende ervaringen. Dansrituelen en nieuwe inzichten met livemuziek van celliste Laura Roura i Foixa

Artistiek leidster Zahira Mous combineert hedendaagse theaterdans met spiritualiteit. Reclaiming the Goddess is in co-creatie met de performers ontstaan. Centraal staat het healingsproces na een misbruik-ervaring. Ook de vrouwelijke kracht en energie spelen een rol.

Dans en lachmeditatie

Roura i Foixa musiceert in Eva-kostuum zittend achter haar cello. Danseres Ivana Berkhout staat naast haar en zingt een prachtig lied in het Sanskriet. Zij draagt een meterslange rode rok die lang uitwaaiert over het zwarte dansvlak. In de hoeken branden vier danseressen witte salie. Dit eeuwenoude ritueel klaart de lucht.

Mous laat zich inspireren door de meditatietechnieken van goeroe Osho (1931-1990), zoals de lachmeditatie, voor het creëren van een goed gevoel. De danseressen lachen alle emotionele pijn uit hun lijf tot de uitputting volgt. Als toeschouwer voel ik me wat ongemakkelijk bij zoveel openheid. Tegelijk is het fascinerend om te zien.

Dansritueel

In het volgende dansritueel speelt de celliste haar eigen melodie. De fraaie rode danskostuums worden verwisseld voor zwarte. De danseressen maken energieke hoge sprongen en tillen elkaar op in verschillende gebroken vormen. Een rustgevend reinigingsritueel met water spoelt alle rauwe randjes weg.

Als Roura i Foixa al improviserend op haar cello vrij rondloopt, bewegen de dansgodinnen in witte danskostuums en in slow motion naar voren. De eindpose blijft op mijn netvlies gebrand. Het is een stille en krachtige schreeuw tot in het oneindige.

Creatieve energie

Mous wil graag dominerende patriarchale normen en waarden ten nadele van vrouwen doorbreken. Zij zet zich in voor een integrale samenleving met respect voor vrouwen en meisjes. Mous zet zich ook in voor herstel van de natuurlijke, vrouwelijke kracht en energie.

In een nagesprek zegt Mous over Reclaiming the Goddess: "Ik wil anderen graag laten weten dat we vanuit het universum en vanuit onszelf oneindig veel creatieve energie tot onze beschikking hebben. We kunnen dit gebruiken, uiten en vormgeven, wanneer en hoe wij dat maar willen."

Wil je graag meer weten over de dansvoorstelling Reclaiming the Goddess, speeldata, workshops en overige projecten? Ga dan naar www.projectzahira.com

Tot slot

In 2018 speelt Mous een voortrekkersrol en vertelt openlijk via de media dat de beroemde João de Deus (1947) haar heeft verkracht. In navolging hiervan doen ook andere vrouwen aangifte. Het aantal aangiften is intussen opgelopen tot 680.

João de Deus is een zelfbenoemde spirituele leider in Brazilië.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: