Home » Reportage
Châtel Award winnaar Florentine Holzinger Krisztina de Châtel

Winnaar Châtel Award is bekend

Op vrijdag 12 oktober zijn de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof te Maastricht: de prestigieuze Zwanen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018 voor veelbelovend choreografietalent, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018 voor veelbelovende makers van jeugddans en de De Châtel Award, uitgereikt door Krisztina de Châtel.

Het Gala van de Nederlandse Dansdagen is een feestelijke avond, waarop dansers, choreografen en publiek samen de prestaties binnen de Nederlandse dans vieren. Daarnaast hebben een aantal toonaangevende gezelschappen alvast een voorproefje laten zien van komend seizoen.

De Châtel Award

De De Châtel Award is door Krisztina de Châtel uitgereikt aan Florentina Holzinger. Deze prijs is een initiatief van Stichting Imperium. Ter gelegenheid van De Châtel's 75ste verjaardag mocht de choreografe zelf de winnaar aanwijzen.

'Florentina Holzinger heeft het lef om bekende ingrediënten op een fysiek sterke en visueel prachtige manier neer te zetten. Zij heeft lef, moed en extremiteit in haar werk en ik wil haar aanmoedigen om te blijven maken wat zij wil maken. Ik wou dat meer theaters ook de moed hadden haar voorstelling te programmeren.'

Florentine Holzinger

Holzinger maakte de afgelopen jaren indruk met haar explosieve en sterk fysieke performances. Via haar radicale lichamelijkheid levert zij stevige kritiek op de westerse consumptiemaatschappij.

Florentina studeerde architectuur in Wenen en volgde daarna de SNDO in Amsterdam. Bij Impulztanz ontving zij in 2008 en 2010 een Dansweb Europe scholarschip en voor haar afstudeersolo Silk kreeg zij de Prix Jardin d'Europe 2012.

Meer inspiratie