Home » Reportage
Kinder- en jeugddansvoorstellingen in Nederland op een rijtje.

Welke kinder- en jeugddansgezelschappen kent Nederland allemaal?

De Nederlandse danswereld telt veel dansgezelschappen die nationaal en internationaal bekend zijn. Namen zoals NDT, Introdans en Scapino ballet klinken bekend in de oren. Maar wist je ook dat kinderdans- en jeugdvoorstellingen het in Nederland en het buitenland erg goed doen? Deze gezelschappen krijgen minder vaak de aandacht, daarom hier een lijstje die de moeite waard zijn eens te gaan bezoeken. 


SALLY Dansgezelschap Maastricht

SALLY is een van de bekendste gezelschappen die voorstellingen maken voor alle leeftijden. Eén ding is zeker, SALLY snijdt onderwerpen aan die kinderen, jongeren en ook volwassenen herkennen en raken. Ze willen de wereld met dans een stukje beter maken. Vanaf maart tot en met mei 2021 is de nieuwe voorstelling De Vuurvogel (2,5+) te bewonderen. 

De Stilte 

Ook De Stilte richt zicht op alle leeftijden en heeft als doel de verbeelding te doen prikkelen, de speelse leerdrift van kinderen te stimuleren en hun artistieke vermogens aanwakkeren. De voorstellingen bieden tijd en ruimte aan de fantasie van de toeschouwer. Daarnaast is De Stilte internationaal ook zeer populair en hebben zij in ruim 40 landen hun voorstellingen mogen spelen.

De Dansers

De Dansers staat bekend om hun dansconcerten, voor jong en oud, waarbij moderne dans en livemuziek organisch samenkomt. Met hun voorstellingen willen ze de mens persoonlijk verbinden en aanzetten tot bewegen. Dit doen ze door middel van contact maken en energie geven in alles wat ze doen. Vooral op jonge leeftijd zit je lichaam vol beweging: springen, rennen, aanraken. Juist dan is het belangrijk dat de fantasie op hol kan slaan. Vorig seizoen stonden ze op internationale podia in onze buurlanden, maar ook op festivals in Italië, Indonesië of Amerika. Vanaf september is SHAKE SHAKE SHAKE weer in de theaters te zien en vanaf januari HOTEL HIERWAARDAAR.

Plan d- 

Voorstellingen van Plan d- zijn te herkennen aan de (absurde) humor waarmee personages worden benaderd. Objecten en de omgeving waarin deze personages worden geplaatst spelen hier ook een grote rol bij. Andreas Denk probeert zijn publiek op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Hij wil ze handvatten toereiken om moeilijke aspecten van het leven te relativeren. Plan d- werkt ook samen met verschillende theaters en productiehuizen in Europa en daarbuiten. De nieuwe voorstelling Buurmans keukenparade (0-99j.) is vanaf 24 augustus in theater te zien.  

Andere gezelschappen die ook niet mogen ontbreken aan deze lijst zijn: Dadodans, Danstheater AYA , Introdans, 155 en Maas. Hierover snel meer.

 

Meer inspiratie