Home » Reportage
dans therapie klachten

Wat is danstherapie?

Tegenwoordig zijn er tal van therapieën die helpen bij diverse klachten. Het grote aanbod is erg fijn, aangezien we allemaal individuen zijn. Een bepaalde therapie kan bij de één heel effectief zijn en een ander met een soortgelijke klacht heeft er geen enkele baat bij. Voor de mensen die dol zijn op dansen, maar niet zo lekker in hun vel zitten, is er danstherapie.

Wat is danstherapie?

Danstherapie is een vorm van psychotherapie, gericht op het lichaam. Door te dansen kom je in contact met jezelf en met je emoties. De achterliggende gedachte van danstherapie is dat je klachten terug te zien zijn in het lichaam en de beweging van de mens. Met behulp van danstherapie kun je je gevoelens, gedrag en denkpatronen ontdekken, verwerken en uitwerken. De therapie hoort bij de vaktherapieën, net als muziek-, beeldende-, drama- en psychomotorische therapie.

Tijdens het dansen kom je in contact met je lichaam, waar je de blokkades en emoties ontdekt. Ook kom je in contact met je eigen innerlijke kracht. Tijdens de therapie onderzoek je op welke manier je jezelf verder kunt ontwikkelen. Tijdens een sessie wordt niet alleen maar bewogen, maar is er ook tijd voor gesprekken om de emoties die naar boven komen te kunnen verwerken.

Voor wie is danstherapie?

Danstherapie kan iets betekenen voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit. Dit kan bijvoorbeeld komen door overprikkeling, laag zelfbeeld, vermoeidheidsklachten, burn-out klachten of chronische lichamelijke klachten. Danstherapie zorgt voor meer balans tussen hoofd, lichaam en je hart. Met behulp van dansen kan je je weer vrij voelen van je klachten, weer genieten en natuurlijk heerlijk dansen.

Dansen maakt gelukkig

Dansen is goed voor lichaam en geest. Het is bewezen dat je er gelukkiger van wordt. Tijdens het bewegen komt namelijk het stofje endorfine vrij in het lichaam. Door dit stofje ervaar je een geluksgevoel. Niet alleen bij dansen komt endorfine vrij, maar ook door andere dingen te doen die je leuk vindt. Ook bij het eten van bijvoorbeeld chocolade komt endorfine vrij. Helaas is het natuurlijk niet zo gezond om je vol te eten met chocolade. Dan is dansen een beter alternatief. Ook als je niet kiest voor professionele danstherapie, maar je danst hobbymatig, kan dansen een therapeutische werking hebben.

Wordt danstherapie vergoed?

Danstherapie wordt soms vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Informeer bij de zorgverzekeraar voor de mogelijkheden. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, is de kans groot dat danstherapie vergoed wordt. Danstherapie valt onder de noemer 'alternatieve/complementaire geneeswijzen' of alternatieve zorg. De therapeut dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Informeer hierbij ook bij je zorgverzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken helpt om een zorgverzekering te kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie. Ook kan je bij het zorgverzekeringen vergelijken ontdekken wat de aanvullende verzekeringen vergoeden.