Home » Reportage
Dansen in de zomer. Foto: David Hofmann via Unsplash.

Wat deden de topdansers afgelopen zomer: de 2019 editie

De zomervakantie zit er weer op en het laatste restje warme weer ligt ook weer achter ons. Tijd om terug te blikken op een mooie vakantie. We kozen drie topdansers uit drie verschillende gezelschappen uit.

Igone de Jongh – Het Nationale Ballet

Igone begon in 1996 bij het Nationale Ballet. In zeven jaar doorliep ze alle rangen en was ze vanaf 2003 eerste soliste. Dat ze alle rangen heeft doorlopen is heel bijzonder. Ze danste in klassiekers, zoals Romeo en Julia en De Notenkraker, maar ook in vele balletten van Hans van Manen. De choreograaf noemt haar zijn ‘muze’, aangezien ze goed bevriend zijn en inspiratie uit elkaar halen.

In 2016 ontving ze de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage die haar carrière aan de danswereld heeft geleverd. Enkele maanden later ontving ze de onderscheiding Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Vanaf 2015 is ze ook jurylid in het tv-programma Dance Dance Dance.

Afgelopen zomer ging ze op vakantie. Ze ging veel duiken en genoot van haar tijd met haar zoontje, Hugo.

Mariko Shimoda – Conny Janssen Danst

De Japanse Mariko danst al vanaf 2012 bij Conny Janssen Danst. Verder danste ze in vele andere gezelschappen, zoals De Dutch Don’t Dance Division en het Internationaal Danstheater. Ze is gefascineerd door het creëren van dingen, zo houdt ze niet alleen van dans, maar ook van het ontwerpen van jurken en accessoires. Afgelopen zomer reisde ze terug naar Japan, waar ze geboren is.

Vérine Bouwman – Introdans

Als kind moest ze kiezen tussen twee hobby’s: synchroon zwemmen en ballet. Na veel wikken en wegen koos ze voor het laatste. Sinds 2006 danst Vérine bij Introdans. Ze zat eerst op de Nationale Balletacademie. Ze begon als stagiaire en kreeg vervolgens een baan bij het gezelschap. In 2018 ontving ze tijdens het Nationale Balletgala de Prijs van Verdienste.

Vérine was afgelopen zomer in Mexico. Dat leverde mooie kiekjes op!

Chloé Albaret – Nederlands Dans Theater 1

Vanaf 2013 danst de Franse Chloé bij het NDT. Dit jaar is ze genomineerd voor een Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie. Die nominatie kreeg ze voor haar openingssolo in Start to Finish. Dat is onderdeel van de voorstelling Sol & Paul XXX. De voorstelling viert de samenwerking tussen choreografen Sol León en Paul Lightfoot. Op het Gala van de Nederlandse Dans tijdens de Nederlandse Dansdagen wordt de prijs uitgereikt.

Voor dat zover is, genoot Chloé van drukke vakantie. Zo was ze in de studio te vinden tijdens de NDT Summer Intensive.

Meer inspiratie