Home » Reportage
Niet alleen voor solo dansers. Foto Marco Cappalunga Fotografie

Vooruitblik op de 4e editie van AmsterDans

Auteur: Zahira Mous 

Uitgegroeid tot een internationaal fenomeen voor amateurdansscholen en pre-professionals. Wederom dit jaar komt wereldwijd danstalent in Amsterdam bijeen. In het weekend van 30-31 maart 2019 vindt de vierde editie van de AmsterDans competitie plaats. 

Amateurdansscholen, pre-professionals en emerging dance groups die uitdaging zoeken in hun ontwikkeling hebben zich in grote getalen opgegeven dit jaar. Een jury van prominente dansprofessionals reikt een variatie aan (geld)prijzen, studiebeurzen, stages en optreedmogelijkheden uit in binnen –en buitenland. De AmsterDans competitie neemt hiermee een unieke plaats in Nederland in.  

Internationaal dansfenomeen in Amsterdam 

Een aantal jaren geleden staken vier gevierde danscollega’s de hoofden bijeen om iets spannends en hun inziens noodzakelijks te organiseren voor de ontwikkeling van de dans in Nederland. Gary Feingold (directeur Henny Jurriëns Stichting en cultureel- en horecaondernemer), Savina Marasi (ex-danseres bij Scapino Ballet en het Nationale Ballet), Gaia Lemmi (directeur Areadanza en danscompetitie Livorno in Danza uit Italië) en Fabio Franchini (medeoprichter en algemeen directeur van danscompetitie Livorno in Danza in Italië) hebben toen Stichting AmsterDANS opgericht. “Dit dansconcoursvoor ballet en moderne/hedendaagse dans wordt georganiseerd voor dansstudenten, -docenten en -scholen, uit Amsterdam, heel Nederland en het buitenland. Voor het onderdeel ‘choreografische compositie’ en ‘emerging dance groups’ zijn ook dansers uit andere genres zoals urban, jazz etc. welkom,” vertelt co-organisator Savina Marasi.

Een van de vele prijsuitreikingen. Foto Marco Cappalunga Fotografie

Inspirerende missie voor danstalent 

Stichting AmsterDANS heeft als missie om dansers in hun ontwikkeling te ondersteunen en hen professioneel bruikbare kansen te bieden. Ook biedt de competitie een reeks masterclasses met als doel de dansers te inspireren en stimuleren. De masterclassdocenten gebruiken de lesgeefmogelijkheid tevens voor talentscouting. Dansers maken kans op uiteenlopende opties, zoals een studiebeurs bij de Peridance Capezio Center in New York, optredens in het Vondelpark Openluchttheater Amsterdam en (stage)mogelijkheden bij Nederlandse dansgezelschappen zoals Conny Janssen Danst en het Scapino Ballet Rotterdam.

In het eerste jaar (2016) waren er 60 aanmeldingen voor dit dansconcours. Dat aantal groeide telkens en er zijn voor dit jaar 191 aanmeldingen van dansscholen uit binnen- en buitenland, waaronder Brazilië, Israël en Italië. 

Gerenommeerde dansprofessionals als jurypanel 

De deelnemers worden beoordeeld door zes gerenommeerde figuren uit het (inter)nationaal danslandschap: Rinus Sprong (NL), medeoprichter en directeur van De Dutch Don’t Dance Division; Emio Greco (IT/NL), codirecteur van ICK Amsterdam en het Nationale Ballet van Marseille in Frankrijk; Klaas Backz (NL), staflid bij de Nationale Ballet Academie; Stéphen Delattre (FR/DE), directeur van Delattre Dance Company; Julie Wherlock (EN/CH), directeur van Junior School van de Balletschule Basel Theater; en Gaia Lemmi (IT) van AmsterDANS.

Solist Chris Roosenburg. Foto Marco Cappalunga Fotografie

Jong danstalent met grote droom 

Voor velen is AmsterDANS een uitnodigende plek geworden om dromen waar te maken. Zo ook voor de 17-jarige Chris Roosenburg die dit jaar voor de derde keer meedoet. 

Chris vertelt over hoe zijn AmsterDANS avontuur begon, “In 2017 zag een klasgenoot de advertentie op Facebook en ze vroeg mij voor het maken van een duet. Ik had nog nooit meegedaan aan een danswedstrijd en vond het leuk om het een keer mee te maken. We gingen dus in eerste instantie meedoen voor de ervaring. Daarnaast waren er ook hele leuke prijzen.” 

Zij wonnen dat jaar een week gratis training bij Chassé Dance Studio’s in Amsterdam en een gratis inschrijving voor de competitie in 2018. Vorig jaar danste Chris naast een duet ook een eigen solo, waarmee hij op de tweede plek eindigde in zijn categorie. Hij won een week training bij de Delattre Dance Company in Mainz, Duitsland. 

“Ik werd in het diepe gegooid,” vertelt Chris over zijn ervaring in Duitsland toen hij nog maar 16 jaar was. “Een week alleen, in Duitsland, was iets dat ik nog nooit had gedaan. Dus dat was in het begin best spannend.” Hij vervolgt, “Ik moest een stuk repertoire aanleren en deze solo aan Meneer Delattre [artistiek leider van Delattre Dance Company] laten zien. Ook dat was helemaal nieuw en best spannend, maar ik heb echt genoten van de week en heel veel handige tips gekregen.”

“Het betekent veel voor me om als danser een prijs in ontvangst te mogen nemen.” De danswereld kan hard zijn en de concurrentie moordend. Daar kan de jonge Chris al over meespreken. “Je maakt dagelijks zoveel concurrentie mee en wat je doet is nooit goed genoeg, daar worden we op getraind. Zo'n prijs is dan een kleine bevestiging dat je toch wel iets goed doet.”

Jonge dansers hebben nogal wat druk op hun schouders wanneer ze besluiten van dans hun werk te willen maken. Chris heeft door zijn participatie in AmsterDANS zichzelf behoorlijk ontwikkeld. “De competitie is vooral heel leuk, omdat je zelf [choreografische] werken mag maken. Dat bevordert mijn creatieve proces. Ook zie ik leeftijdsgenoten en kan ik mezelf aan hen meten. ‘Zit ik op een goede weg? Of moet ik nog extra tijd investeren in iets specifieks?’ Ik ben minder bang geworden om mijn eigen dansen te laten zien. Vorig jaar was dat voor mij de ultieme sprong in het diepe. Ook al is Chris’ zelfvertrouwen toegenomen, hij voegt toe, “Daarbij is er niets veranderd aan de lat die ik bij mezelf leg. Die moet nog steeds heel hoog zijn, anders ben ik niet tevreden.” Dit jaar danst Chris een solo en een duet met zijn vriendin. Hij zit inmiddels in het laatste jaar van de dansvooropleiding van Codarts Rotterdam en wil graag daar zijn studie voortzetten. Zijn ultieme droom is om te dansen voor het Nederlands Danstheater.

Deelnemers van de danswedstrijd alsook niet-deelnemers kunnen zich opgeven voor masterclasses op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart vinden alle optredens plaats die beoordeeld worden door de vakjury. Op zondagavond 31 maart is het ‘gala’ voor de finale en de prijsuitreiking. Alle optredens zijn toegankelijk voor publiek en kaartjes kunnen via de website van Theater de Meervaart worden aangeschaft. 

Voor masterclass reserveringen en meer informatie.

Voor tickets in het theater.

Meer inspiratie