Home » Reportage
Leiomy Maldonado. ELLE.

The Movement by ELLE – Danseres Leiomy Maldonado

Dansers bewegen vanuit het hart, maar lopen tegelijkertijd met hun ziel onder de arm. Voor niet-dansend publiek zijn de drijfveren voor zo’n twijfelachtig leven (soms) moeilijk voor te stellen. Om aan te tonen wat dansers de harde danswereld helpt te doorstaan, ontwikkelde het modetijdschrift ELLE ‘The Movement’. Leiomy Maldonado is een transgender danseres die bekendstaat als de “Wonder Woman of Vogue”.

Maldonado is geboren in 1987 in de Bronx, New York. Ze is een Puerto Ricaanse danseres, docente, model en activiste. Vanaf haar vijftiende is ze al een actief lid van het stijldansen binnen de homogemeenschap. Maldonado is de eerste openlijk transgender vrouw die op MTV’s America’s Best Dance Crew verscheen, samen met de dansgroep Vogue Evolution.  

Vogue dans

Vogue is een vorm van moderne dans die gekenmerkt wordt door fotomodelposes uit het gelijknamige modetijdschrift. Deze poses worden in de dans gecombineerd met stijve hoekige bewegingen van het lichaam. De dansstijl komt voornamelijk voor in de homogemeenschap.

Dansmoves op de catwalk

In de video is de Vogue dansstijl duidelijk te herkennen. Maldonado loopt met de vastberaden passen van een fotomodel en neemt gedurende de dans welbekende poses aan. De overgangen tussen deze poses imiteren in hun snelheid de flitsen van een camera. Maldonado ervaart het leven als veel makkelijker nu ze een vrouw kan zijn. Wanneer ze danst, voelt ze dat ze thuishoort in de ruimte.

Meer inspiratie