Home » Reportage
Iphigenia Wang. The Sword Dance.

Schotse Sabeldans: trots toonbeeld van legendarische overwinning

In deze video zien we een man in Schotse klederdracht die trots om en door een sabelkruis danst. Hij wordt aangemoedigd door de dames, die stiekem onder zijn rokje proberen te kijken. Wat is de oorsprong van deze unieke dans?

De sabeldans legende

Malcome Canmore was een Schotse prins en de zoon van Koning Duncan. Deze koning werd in 1040 verslagen en vermoord door Macbeth, dezelfde man over wie William Shakespeare zijn bekende toneelstuk heeft geschreven. Prins Malcolm vluchtte naar Engeland, maar droomde er altijd over om terug te keren naar Schotland en zijn vaders troon terug te winnen. Na lange jaren trok de prins het Noorden in met een leger en hij versloeg Macbeth bij Dunsinane Hill. Later maakte hij de overwinning compleet in een laatste slag bij Lamphanan in Aberdeenshire. Hier doodde hij Macbeth. Het wordt gezegd dat de prins na deze slag zijn sabel met die van de verslagen Macbeth kruiste en hier triomfantelijk omheen begon te dansen.

Overwinningsdans

Aangezien de sabeldans uit de oorlogsgeschiedenis geëvolueerd is, zien we dit terug in de hedendaagse uitvoering. Dit is een gevechtsdans en alle voetbewegingen zijn dus nauwkeurig en krachtig. De rug is recht en de schouders zijn vierkant. De armen worden boven strak boven het hoofd gehouden. De polsen zijn stevig en de ellenbogen vierkant. Deze kenmerken stralen kracht en controle uit. Het hoofd is trots en wordt hooggehouden, dit staat symbool voor het herinneren van de dansgeschiedenis.

Bekijk de video hier

Meer inspiratie