Home » Reportage
Demonstratie streetdance: Dance Wise. © Jordi Menheer

Rotterdamse schouders dragen Internationale Dansdag

Door Sabrina Menheer

Afgelopen weekend vond in Rotterdam de tweede editie van het International Dance Day Festival (IDD) plaats. Ter viering van de Internationale Dansdag op 29 april werden de Rotterdammers in het stadscentrum verrast met dansoptredens, workshops, demonstraties en dance battles. Jaarlijks worden over de hele wereld dansactiviteiten georganiseerd om op 29 april de Dag van de Dans te vieren. In Rotterdam bundelde dansgezelschappen en -scholen hun krachten, wat resulteerde in een dansfestival met een grote diversiteit aan leeftijden en dansculturen. 

De dansvloer wordt uitgerold. De muziekinstallatie en boxen worden opgezet. Posters worden opgehangen en de eerste dansers verzamelen zich op het Kruisplein. Rotterdam is er klaar voor. Rond de klok van twaalf uur gaat het International Dance Day Festival van start. De meiden van Born to Dance (SKVR) bijten het spits af met hun energieke Hiphop optreden. Al snel wordt duidelijk dat de kracht van dit festival ligt in de snelle afwisseling tussen dansstijlen, leeftijden en culturen.

 Stichting Chinees Perspectief. © Jordi Menheer
 
Na een paar minuten hiphop klinkt de harmonieuze muziek voor een Chinese traditionele dans uit de boxen. Zes dames van Stichting Chinees Perspectief trekken in hun prachtige klederdracht de aandacht van het winkelend Rotterdam. Steeds meer publiek verzamelt zich rond de dansvloer.

Samen dansen

De momenten waarop dansers en publiek met elkaar mengden, waren voor mij de hoogtepunten in het programma. Dat gebeurde toen Compagnie Violetta een balletbarre neerzette. Een aantal nieuwsgierige tieners waagden een poging om de plié en tendu oefeningen mee te doen.

 Compagnie Violetta. © Jordi Menheer

Een ander voorbeeld is de workshop Afro dance van de dansgroep Future in Dance. In een grote kring sloten dansers en passanten aan om eens flink met de heupen te draaien.

 Future in Dance. © Jordi Menheer

Een volgend mooi moment was de Misiconi Dance Company die samen dansten met mensen in een rolstoel. Doordat zij bewegingen aanreikten die voor iedereen mogelijk zijn, konden ook mensen waarvoor dansen niet vanzelfsprekend is meedoen.

Demonstratie en workshop Misiconi Dance Company. © Jordi Menheer

Van de demonstratie en workshop Lindy Hop werd ik erg vrolijk. Deze jazzy dansstijl uit de jaren dertig was mij niet erg bekend en daarom extra leuk om eens uit te proberen. De swingende bewegingen op jive-muziek waren uitermate geschikt om het publiek mee te krijgen. Ondanks dat niet iedereen de moed had om mee te doen aan de dansworkshop, werd er langs de kant flink meegeswingd

Dans voor en door Rotterdammers

Het IDD Festival werd dit jaar de voor tweede keer georganiseerd als initiatief van de CID (dansraad) sectie Nederland. In vergelijking met vorig jaar heeft het festival stappen gemaakt. Het programma bood meer tijd voor meer dansstijlen en er was aanzienlijk meer publiek. Ik zou het festival omschrijven als écht Rotterdams; samen de schouders eronder zetten en iets unieks mogelijk maken. De ambitie voor een grotere editie in 2018 is er. Rotterdam mag trots zijn op de ondernemende dansprofessionals die het festival dragen en onder de Rotterdammers hebben gebracht.

 Future in Dance. © Jordi Menheer

Video Open Rotterdam

Bezoek ook de Facebookpagina IDD Festival Rotterdam.

Meer inspiratie