Home » Reportage
dans, foam rollen, oefeningen

On the roll: De beste foam roll oefeningen voor dansers

Ze zijn niet meer weg te denken uit de sportscholen en dansstudio’s: foam rollers. Een foam roller creëert (grote) druk op de spieren en het omliggende weefsel. Het idee is dat hierdoor de spanning uiteindelijk iets afneemt. Ideaal om na een heftige (dans)workout de spierspanning los te masseren. Maar… welke oefeningen met foamrollers zijn het beste voor dansers?

Het danserslijf

Als danser(es) zijnde is je lichaam je instrument, daarom is het belangrijk om goed voor je lijf te zorgen. Tijdens het dansen gebruiken we specifieke spieren die wel eens wat extra aandacht kunnen gebruiken. De kuiten, hamstrings, liezen, onderrug en (tussen) de schouderbladen zijn plekken waar dansers vaak te veel spierspanning opbouwen, wat kan zorgen voor blessures. Regelmatig ‘rollen’ met een foam roller kan dé oplossing zijn om tripjes naar de fysiotherapeut te voorkomen.

How to: foam rollen

Belangrijk om te beseffen is dat je tijdens het foam rollen werkt met zogenoemde ‘trigger points’.  Een triggerpoint is een knoop in de spieren die pijnlijk of vervelend aanvoelt. Door te foam rollen is het mogelijk om deze spierknopen weer te laten ontspannen, zodat het gebied rondom de knoop weer beter doorbloed raakt en je (spier)pijn afneemt. Dit kan best een beetje vervelend voelen. Zie foam rollen dan ook niet als een ontspannende massage: het is een effectieve (en soms ietwat pijnlijke manier) om spierspanning los te laten. Maar let op! Wees wel voorzichtig. Je wilt namelijk ook niet té hard of intensief rollen, dit kan de pijn alleen maar verergeren. Rol dus ‘met mate’ en vraag bij twijfel een fysiotherapeut of sportarts om advies.

De oefeningen

Voormalig ballerina van het New York City Ballet Kathryn Morgan publiceerde een video waarin zij diverse foam roll oefeningen laat zien die ideaal zijn voor het gespannen danserslijf. Daarbij geeft zij ook nog verschillende variaties om aan de buikspieren te werken. Ideaal! Je ziet de video hier:

TIP: Is er in jouw dansstudio/sportschool geen foam roller beschikbaar, of wil je zelf graag een compact formaatje voor thuis en onderweg hebben? Dan is de mini foam roller iets voor jou! Je koopt deze hier.

Meer inspiratie