Hoe kunnen dansers het beste stretchen?
Elke danser wil een soepel, lenig lichaam en dansers proberen dan ook op alle mogelijke manieren leniger te worden. Zo ook door bijvoorbeeld met een niet opgewarmd lichaam in een koude studio op de grond te gaan liggen stretchen. Maar word je hier leniger van en is dit gezond? Vaak realiseren we ons niet dat sommige gewoontes in de dansstudio averechts werken op korte of lange termijn. We hebben het onze vroegere docent of mededansers zien doen en volgen het voorbeeld, maar soms is het goed om na te gaan of je gewoontes in stretchen wel gezond zijn en of het je prestaties verbetert.
Spieren rekken
Spieren kunnen rekken, veren en terugveren. Dansers willen het liefst dat hun spieren zo lang mogelijk worden, maar als er teveel getrokken wordt aan een spier kunnen er scheurtjes ontstaan. Stretchen van de spieren kan op twee manieren, namelijk passief en actief.
-
Passief stretchen
Spieren bestaan uit vezels. Deze vezels halen hun energie uit het bloed dat door je hart wordt rondgepompt. Tijdens het passief rekken worden de spiervezels lang en stroomt het bloed uit de spier. Na lang passief rekken voelt de spier vaak slap en niet meer zo sterk. Je bent dan wel lenig, maar niet sterk. Bij een statische ook wel passieve rek spannen je spieren zich niet aan en zijn ze in ontspannen staat.
Voorbeelden van een passieve stretch zijn de spagaat, de split en het met gestrekte benen voorover buigen om te proberen met de vingertoppen de grond aan te raken.
-
Actief stretchen
Als je actief rekt, maak je niet alleen de spier lang, je spant hem ook aan. Daarvoor moet de spier hard werken. Een actieve stretch zorgt er dus voor dat:
- er bloed naar de spier wordt gepompt
- de spier extra energie krijgt
- je sneller lenig wordt
De spier herstelt sneller en voelt minder slap dan bij een passieve stretch
Passief of actief rekken?
Met een actieve, ook wel dynamische stretch, maak je niet alleen de spier lang maar span je hem ook aan. Daarvoor moet de spier werken en wordt er bloed gepompt naar de spieren. Op die manier kan de spier sneller herstellen en voelt de spier minder slap dan na een passieve/statische rek.
Voorbeelden van een dynamische(actieve) stretch zijn de leg swing en arm swing en alle rekoefeningen waarin je jouw lichaam elke keer weer aanzet tot bewegen en je niet blijft ‘hangen’.
Welk moment van de dag stretch je?
Zoals je hierboven al leest is het dus het beste wanneer er bloed door je spier stroomt. Je kan dit bloed al goed laten doorstromen door bijvoorbeeld vijf minuutjes te rennen of een goede warming-up te doen.
Pas op voor krachtverlies!
Je wilt natuurlijk leniger worden om bijvoorbeeld de benen hoog in de lucht te kunnen houden. Het is dus belangrijk dat je tussen de keren dat je stretch ook rust inbouwt en dat je actief stretcht en niet passief zodat je aan zowel lenigheid als kracht werkt.
Kortom, het is dus niet verstandig om voor een warming up met een koud lichaam te gaan stretchen, en een dynamische(actieve) stretch is een absolute aanrader!