Home » Reportage
kinder- en jeugddansgezelschappen in Nederland

Nog 5 onmisbare kinder- en jeugddansgezelschappen in Nederland

Al eerder maakten wij een lijst van kinder- en jeugddansgezelschappen die een bezoek waard zijn! Nederland telt nog meerdere gezelschappen die we niet weg konden laten. Hier een vervolg op de lijst. 

1. Dadodans

Voor de allerkleinste onder ons is Dadodans een gezelschap waar je niet omheen kan. Gaia Gonnelli creëert met Dadodans multidisciplinaire dansvoorstellingen voor jonge kinderen (2 t/m 8 jaar). Juist omdat Gonnelli zich specialiseert in deze doelgroep onderscheidt ze zich van het huidige dansveld. Met haar voorstellingen prikkelt ze de fantasie van de kinderen, doordat ze in haar voorstellingen nadruk legt op de zintuigelijke prikkels. Kenmerkend voor Gonnelli’s voorstellingen is dan ook dat materialen en primaire elementen (vormen, kleuren en klanken) een belangrijke rol spelen. Haar nieuwe voorstelling KLeuR+ is vanaf september 2020 te zien in de Nederlandse theaters. 

2. Danstheater AYA 

Toegankelijk en brutaal danstheater voor een jong publiek. Rauw, ongepolijst, eerlijk en direct. Taboes worden niet gevreesd en de dansers en spelers zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en verleiden. Sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. Dit is precies waar Danstheater AYA voor staat! Onderwerpen waaraan je moet denken bij AYA zijn culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen bevatten een mix van moderne en urban dans, verschillende speelstijlen en muzieksoorten. AYA wil jongeren en kinderen een kans bieden om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. In binnen- en buitenland bereiken ze zo’n 20.000 jongeren per jaar. 

3. Introdans

Naast voorstellingen voor het volwassenen publiek, staat Introdans ook bekend om haar familievoorstellingen. Zo konden we vorig seizoen Gek Gezicht bekijken in het nieuwe seizoen Grupo Sportivo. Introdans geeft een eigentijdse invulling aan ballet en nemen iedereen mee in een totaalbeleving van dans. Ze geloven dat de taal van dans generaties kan verbinden en in beweging kan brengen. Zo organiseren ze verschillende activiteiten en projecten voor verschillende doelgroepen.

4. 155 

Hiphop is één van de elementen die je altijd terug zult vinden in de voorstellingen van 155. Dit biedt ze de meeste vrijheid wanneer ze het publiek de wereld laten zien hoe zij haar zien: simpel, raar en vol met ‘anders’. De voorstellingen zijn een theatrale vorm van verschillende stijlen zoals breakdance, acrobatiek, clubbing en multimedia, waarbij humor en relativering niet worden geschuwd. Theater als kunstvorm kan een geleider zijn voor de innovatieve kracht van jongeren. Met het verdiepen van dans en het verbinden van verschillende kunstdisciplines hopen zij de doelgroep te verbreden. 155 gaat en maakt waar en wat zij zelf als jongvolwassenen willen zien. In het binnen- en buitenland zijn ze erg bekend en hebben meerdere prijzen gewonnen, onder andere in 2018 de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. 

5. Maas

Maas, met Rotterdam als thuisbasis, maakt theater en dans voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun familie. Daarnaast is het een theatrale uitgangsplek met dynamische en culturele inhoud. Ze verbinden werelden en generaties ontmoeten elkaar hier. Kijken, meedoen en zelf op het podium staan staat centraal! De voorstellingen bevatten persoonlijkheden die zichzelf op het podium durven te laten zien, bewust zijn van hun lichaam en de rollen die ze spelen. Toegankelijke, uitbundige en fysieke verhalen worden op een bijzondere manier verteld. Virtuoos, maar persoonlijk en dichtbij. Maas is in heel Nederland te vinden, maar ook België en daarbuiten. 

Meer inspiratie