Home » Reportage

Nederlands Dans Theater Summer Intensive

Summer Intensive Daisy Komen PhotographyHun herkomst? Van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland. Hun leeftijd? Van 14 tot 28 jaar. Hun niveau en ambitie? Hoog, heel hoog. De 60 deelnemers aan de ‘Summer Intensive’ van Nederlands Dans Theater zijn geselecteerd uit bijna 400 aanmeldingen uit de hele wereld. Professionele dansers en dansvakstudenten, worden van 30 juli tot en met 11 augustus opgeleid in het repertoire en de dansstijl van het beroemde gezelschap. Dans Magazine volgt deelnemers Ricardo Macedo (17) en Paulina del Carmen (24) en docent Roger van der Poel.

Ricardo uit Portugal doet voor het tweede jaar mee. Sinds vorig jaar studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ambitie: zelf danser worden bij het gezelschap.
Paulina uit Mexico besloot na opleidingen in de VS dat zij geen ballet meer wilde dansen. Modern in Mexico is meer gebaseerd op acrobatie en vloerwerk dan op ballet. Ambitie: leren hoe dansers de mix maken van ballet en acrobatie.

Paulina (in les repertoire partnering Kylián foto Frans van Hilten)De docenten zijn dansers of oud-dansers van het gezelschap. Zeer actief in deze cursus is Roger van der Poel, zelf sinds 2006 danser bij het gezelschap. Hij geeft in de Summer Intensive maar liefst drie vakken: ballet, repertoire solo voor mannen en samen met Natalia Horečna repertoire partnering. ‘Lesgeven speelt meer en meer een rol voor me, maar dat was nooit speciaal zo bedoeld,’ zegt Roger. ‘Een vriendin in Slowakije vroeg me lessen op haar kleine dansschool te verzorgen. Mijn directeur gaf me toestemming en liet me hier ook een keer workshops geven. Nu geef ik voor de derde keer les in de zomercursus. Eerlijk gezegd is het voor het eerst dat ik klassiek ballet doceer. Af en toe moet ik nog een beetje aftasten.’

Donderdag spreek ik weer met de drie. Rogers balletlessen gaan inmiddels steeds beter. Ricardo heeft overal spierpijn en weet niet hoe hij nog moet dansen. Paulina gaat in de tweede week haar lunchpauze opofferen om een extra stuk in te studeren voor de eindpresentatie. We spreken over moeilijke of juist té intieme klik met je danspartner en over het avondprogramma.

Volgende week volgt een verslag van de tweede en tevens laatste week van NDT Summer Intensive online.

Summer Intensive Daisy Komen Photography Kijk hier op heel veel meer schitterende foto's van de Summer Dance intensive!

 

Auteur Frans van Hilten. Het complete verslag van de eerste week van NDT Summer Intensive is te lezen in het augustusnummer van Dansmagazine.