Home » Reportage

Het verhaal achter: Giselle

Een romantisch liefdesverhaal over een jong meisje en een bijzonder bos: het ballet Giselle ging in 1841 in première.  De Fransen Théophile Gautier en Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges schreven het libretto (benaming voor het tekstboekje van een opera, operette, ballet of musical). Maar wat is het verhaal achter het ballet? In deze serie duiken wij in het verhaal achter bekende voorstellingen!


Giselle gaat over een meisje dat erg houdt van dansen. Haar moeder is bang dat er iets met Giselle zal gebeuren, want Giselle heeft een zwak hart.

Op een dag ontmoet Giselle een jonge boer genaamd Loys en vindt hem meteen leuk. Maar Loys is eigenlijk een graaf genaamd Albrecht. Hij moest trouwen met Bathilde, maar dat wilde hij niet. Hij vertrok naar het dorp voor afleiding en zag daar Giselle. Hij hing zijn jachthoorn en zwaard aan het huisje van Giselle en verkleedde zich al boer. Albrecht danste samen met Giselle en Giselle vindt Albrecht erg leuk. Ze plukt een bloem en trekt de blaadjes een voor een uit, “Hij houdt van me, hij houdt niet van me.” Het laatste blaadje zou “hij houdt niet van me” worden. Giselle gooit de bloem snel weg.

Jaloers

Hilarion, een boswachter, is ook verliefd op Giselle. Hij is erg jaloers als hij haar met Albrecht ziet dansen. Dan vindt Hilarion het zwaard en de jachthoorn van Albrecht in de schuur. Hij beseft zich dat Albrecht helemaal geen boer is.

In het dorp

Bathilde, de verloofde van Albrecht, komt met haar gezelschap in het dorp aan. Als Giselle haar ziet, bewondert ze haar jurk. Bathilde geeft Giselle een mooie ketting en vraagt of ze verloofd is. Giselle zegt ja en gaat op zoek naar Albrecht, maar ze kan hem niet vinden.

De dorpelingen komen met grote manden druiven naar Bathilde. Ze doen een dans voor haar en het gezelschap. Giselle mag op de wijnkar staan. Albrecht tilt Giselle op van de kar, maar dan komt Bathilde eraan. Albrecht geeft haar een handkus. Giselle snapt dat Albrecht helemaal geen boer is en rukt de ketting van haar hals. Verdrietig en bedrogen rent ze van de een naar de ander. Uiteindelijk valt ze op de grond. Giselle grijpt het zwaard van albrecht en stoot het in haar zij. Haar hart gaat tekeer en ze sterft.

Bij het graf

Het graf van Giselle staat in het bos. Men gelooft dat in het bos geesten wonen genaamd: Wili’s. Deze geesten zouden ongetrouwde vrouwen zijn die ’s nachts mannen verleiden om naar het bos te komen. Daar moeten de mannen de hele nacht dansen. Totdat het licht wordt. Als dat niet lukt, sterven ze. Hilarion bezoekt het graf van Giselle. Maar dan wordt hij omsingeld door de Wili’s en moet blijven dansen. Hij vlucht het bos uit. Albrecht komt ook naar het graf, beseffend dat hij echt verliefd was op Giselle. De willi’s omsingelen hem ook, maar Giselle, die nu ook een Wili is geworden, beschermt hem. Ze danst met hem tot het licht wordt. Albrecht is gered, maar Giselle moet hem weer laten gaan. Albrecht blijft met een gebroken hart achter.

Meer inspiratie