Haka: oorlogsdans van de Maori
Waarschuwing: kijk deze video niet alleen. Of in het donker. De Haka Maori dans ziet er behoorlijk angstaanjagend uit en dit is ook zeker de bedoeling!
De traditionele stammendans
De term ‘haka’ verwijst strikt genomen naar een aantal rituele Maori-dansen. De bekendste dans is de ‘Ka Mate’ en er wordt daarom vaak naar deze dans verwezen met de ‘Haka’. De Haka zijn oude Maori oorlogsdansen die traditioneel op het slagveld werd uitgevoerd, maar ook wanneer stammen in vrede samenkwamen met de bedoeling om de (Maori-)Goden gunstig te stemmen. De dansen zijn een woest toonbeeld van de kracht, trots en eenheid van een stam. De dansers stampen gewelddadig, steken hun tong uit en klappen ritmisch op hun lichamen terwijl ze luide kreten uitstoten. Deze kreten beschrijven op een poëtische manier vaak voorouders en gebeurtenissen in de stamgeschiedenis.
De Ka Mate
Deze haka eert Te Rauparaha, een roemruchte krijger van een van de vele Maori-stammen. De Ka Mate werd naar verluidt voor het eerst gezongen door Te Rauparaha zelf, toen hij aan een moordaanslag ontsnapte. Daarom wordt deze dans ook wel gezien als de overwinning van het leven op de dood.
Haka Maori vandaag de dag
De Haka Maori dans is nog steeds te zien op verschillende ceremonieën en vieringen om gasten te eren en het belang van de gelegenheid te tonen. Zo maken de Maori mannen onder andere familie evenementen als verjaardagen en bruiloften onveilig. Ook wordt de dans steeds vaker ingezet voor toeristische doeleinden. Bovendien gebruikt het Nieuw-Zeelandse rugbyteam deze oorlogsdans voor elke wedstrijd om de tegenstanders te beangstigen. Met succes, zou ik zeggen.
Foto: Haka door JSilver, via Wikimedia Commons
Bron: