Home » Reportage
choreograaf dans video muziek

De choreografen achter beroemde dansvideo’s

Tijdens The Tonight Show Starring Jimmy Fallon brachten Jimmy Fallon en Jennifer Lopez een eerbetoon aan de dansmuziekvideo’s. Ze dansten onder andere de beroemde passen uit Gangnam Style en Single Ladies. Ook kwam de Macarena kort voorbij. Wie zijn de choreografen achter beroemde dansvideo’s? Dans Magazine koos er een paar uit.

Michael Peters en Thriller

De dansvideo Thriller van Michael Jackson wordt vaak benoemd als meest beroemde dansvideo. In 1983 lanceerde Jackson de korte film Thriller die een kwartier duurde, waarin het gelijknamige lied gepromoot werd. Michael Peters zorgde voor de choreografie. Dat deed hij wederom voor de clip van Beat It, ook van Jackson. Peters danste ook voor onder andere Alvin Ailey American Dance Theater.

Michael Rooney en Can’t Get You Out of My Head

Michael Rooney heeft vijf MTV VMA’s op zak voor beste choreografie in een muziekvideo. Hij verzorgde ook de choreo’s voor andere videoclips, zoals Can’t Get You Out of My Head van Kylie Minogue. Ook werkte Rooney mee aan films, zoals Jungle Book en de nieuwe film van Dora The Explorer. Hij noemt zichzelf een dance doctor: “Ik repareer dingen en zorg dat ze weer soepel lopen”, schrijft hij.

Frank Gatson Jr. en Single Ladies

In het verleden werkte Frank Gatson Jr. met onder andere Beyoncé, R. Kelly en Usher. Voor Beyoncé maakte hij, naast Single Ladies, ook de choreografieën voor o.a. Crazy In Love en Who Run The World (Girls). Gatson laat zijn dansers graag op hakken dansen. Hij heeft zes MTV VMA’s gewonnen voor zijn choreografieën. Daarmee heeft hij nu de meeste awards in die categorie.

Richard Jackson en Bad Romance

Richard Jackson, ook wel “Richy Squirrel” genoemd, werkt sinds 2008 samen met Lady Gaga. Hij choreografeerde veel video’s en is vanaf 2014 vaste choreograaf. Jackson verzorgt ook de choreo’s voor de tours van Lady Gaga en werkte zelfs mee aan de film A Star is Born, waar Gaga een hoofdrol in speelde.

De evolutie van de muziekvideo

De eerste vorm van muziekvideo’s werd in een tv studio opgenomen: de band speelde een lied en die opname werd opgeslagen. Later gingen producers zelf die video’s op te nemen. Dat was goedkoper en daardoor ontstonden meer mogelijkheden, zoals het gebruik special effects en meerdere decors. Wat de eerste “echte” muziekvideo was, is niet duidelijk. Sommigen zeggen dat Bohemian Rhapsody van Queen de eerste muziekvideo was, anderen vinden dat Elvis de eerste was met Jailhouse Rock. Wat de eerste dansvideo was, weet dus ook niemand.

Vanaf de jaren ’80 werd het steeds populairder om te dansen in video’s. In 1981 werd het netwerk MTV opgericht om non-stop muziekvideo’s uit te zenden. Het idee voor het netwerk was geïnspireerd op het Britse programma Top of the Pop. De Nederlandse versie van dat programma heet Toppop. De eerste video die MTV uitzond was Video Killed the Radio Star van The Buggles. Drie jaar later, in 1984, werden de eerste MTV Video Music Awards uitgereikt. Het netwerk groeide uit en het werd steeds gebruikelijker voor artiesten om bij een single een muziekvideo op te nemen. De dansvideo’s vormden zelfs inspiratie voor het tv-programma Dance Dance Dance, waarin sterren de dansvideo’s nadansen op toneel.

Meer inspiratie