Home » Reportage
Beeld Tenminste Houdbaar Tot... dansers, via YouTube

De beperkte houdbaarheid van dansers

Twee dansers van Het Nationale Ballet vertellen waarom zij hebben gekozen voor een beperkt houdbare carrière als danser en hoe zij hun toekomst voor zich zien. Een portret binnen de serie Tenminste Houdbaar Tot van Brandpunt Plus.

Alles staat voor dansers Pascalle Paerel (27) en Matthew Pawlicki-Sinclair (30) in het teken van ballet – maar voor hoe lang nog? 'Het gevoel op het toneel,' zegt Pascalle, 'dat ga je nooit meer krijgen.' Daarom danst ze al 10 jaar bij Het Nationale Ballet. Pawlicki-Sinclair was slechts 5 jaar oud toen hij zijn eerste Notenkraker danste. Een ware openbaring: dit is het enige wat die volwassenen deden: ze waren dansers. Zodra hij dat ontdekte, leek hem dat ook wel wat en vertelde hij het aan zijn ouders. Nu danst hij al 9 jaar bij Het Nationale Ballet.

Het leven van een danser is bijzonder

Paerel benadrukt hoe bijzonder 'het leventje' van een danser is. Met elke dag een zware training, betekent dat je naar iets geweldigs moois kunt toewerken, zoals een dansvoorstelling. Wel blijft het een onzeker beroep, omdat er ontzettend veel dansers. Daarom krijg je niet altijd te horen dat alles goed is. Dat begint al op de balletacademie, vertelt Paerel. Pawlicki-Sinclair noemt dansers koppig, ambitieus, gedreven en bovenal uitblinkers. Anders houd je 8 uur per dag bewegen niet vol. Het vraagt veel van je hersenen en van je persoonlijkheid.  Daarom heeft iedereen bij Het Nationale Ballet een sterk karakter. 

Geen vergelijkbaar gevoel

Het is geen geheim: wanneer je begint als danser, vastbesloten om dit te doen, dan is dat voor een beperkte tijd. Voor Paerel is het belangrijk dat er altijd een uitdaging is. Tot die tijd blijft ze dansen. Pawlicki-Sinclair ziet het mogen dansen als een voorrecht. Iets waar hij zichzelf aan blijft herinneren, wanneer hij moe is of pijn heeft. Het liefste blijft hij nog tien jaar dansen. Maar Paerel zegt hoe ouder je wordt, hoe zwaarder het ook valt op je lijf. Stoppen met dansen is een grote stap, in wat een grote leegte zal zijn. Al prijst ze het omscholingssysteem waar je (soms) al na 5 jaar dansen bij Het Nationale Ballet gebruik van kunt maken. Voorlopig blijft ze het seizoen per seizoen aankijken. Ze wil 'op een blij moment' stoppen. En niet door frustratie of een dansblessure. 

Bekijk de video

Meer inspiratie