Home » Reportage
Foto via Pexels.com

DANSTIP: Omgaan met afwijzing

Succes komt niet zomaar aanwaaien in de danswereld. Talent, ambitie en doorzettingsvermogen zijn natuurlijk vereist. Hiernaast heb je nog iets extra's nodig: in een instabiele industrie is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Dansers krijgen vaak te maken met afwijzing, maar dit is helemaal niet erg. Het is juist bevorderlijk voor je danscarrière, mits je weet hoe je ermee om moet gaan.

Afwijzing kan je zelfvertrouwen flink aantasten. Het is goed om in gedachten te houden dat je deze keer simpelweg niet aan de criteria voldoet. Of je gekozen wordt hangt af van allerlei externe factoren waar jij niks aan kunt veranderen. Het gezelschap of de academie waar je auditie voor doet heeft al een beeld gevormd van de danser naar wie ze op zoek zijn. Als jij dat niet bent, ligt dat niet aan jouw talenten. Ze zijn ergens anders wél op zoek naar jou, dus blijf positief!

Stimuleer je dansprestatie

Het is niet de afwijzing, maar de manier waarop je ermee omgaat die je succes bepaalt. Bekijk je werk na een afwijzing vanuit een andere hoek. Als je op zoek bent naar nieuwe resultaten, dan moet je ook een nieuwe aanpak zoeken. Zoek naar nieuwe inspiratie, verbeter je sociale vaardigheden, experimenteer - neem risico’s! Uit onderzoek aan de John Hopkins Universiteit is zelfs gebleken dat afwijzing kan leiden tot een psychologisch proces dat creatieve prestatie stimuleert.

Laat je inspireren door Mia Michaels

Als je afwijkt van het standaard plaatje, kan het moeilijk zijn om vertrouwen in jezelf te hebben. Choreografe Mia Michaels werd aanvankelijk niet aangenomen als danseres, omdat ze niet ‘dun’ was. Ze was een goede danseres, maar kon geen baan vinden. Michaels werd er gek van dat niemand haar waardeerde als een artiest. Ze dacht na en besloot haar eigen ding te doen. “Ik ga mijn eigen wereld creëren en daar ga ik in dansen”, dacht Michaels. Nu is ze een succesvolle choreografe die drie keer een Emmy heeft gewonnen en gewerkt heeft met artiesten als Madonna en Prins. Ze heeft ook de wereldtour van Cirque du Soleil gechoreografeerd. Laat dit een boodschap zijn om je ambities te volgen!

Dans Magazine brengt je nuttige danstips die je zullen helpen bij het ontplooien van je dansvaardigheden.

Meer inspiratie