Home » Reportage
tennisschoenen hakken blessures te lang mee lopen niet nodig

DANSTIP: maak het je voeten makkelijker

Succes komt niet aanwaaien in de danswereld. Talent, ambitie en doorzettingsvermogen zijn natuurlijk vereist. Hiernaast heb je nog iets extra's nodig: in een instabiele industrie is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. De voeten van dansers krijgen veel te verduren. Zijn blessures bij dit beroep wel te voorkomen?

Volgens dokter Bryan Hersh van de Center for Pediatric Medicine in Chicago wel! Hersh zegt dat dansers de kans op blessures sterk kunnen verkleinen door buiten de studio goed voor hun voeten te zorgen. Hier volgen zijn tips voor veilige en sterke voeten.

Draag gepaste schoenen

Dokter Hersh heeft met dansers van Joffrey Ballet en Hubbard Street Dance Chicago gewerkt. Hij raadt dansers aan ondersteunde schoenen te dragen met een stabiele hiel en een wijde neus. Goede tennisschoenen hebben waarschijnlijk al deze kwaliteiten en verminderen de druk op je voeten.

Probeer het dragen van hakschoenen te vermijden. Als het écht nodig is, draag dan tennisschoenen op weg naar en van je bestemming.

Raadpleeg je podotherapeut over een orthese  

In je dansschoenen kun je geen orthese dragen, maar volgens Hersh kan het dragen van een orthese buiten repetities een wijd scala aan dans-gerelateerde voetklachten verhelpen. Of een danser nou platvoeten of juist holvoeten heeft, orthesen helpen om zijn voeten weer in neutrale positie te krijgen.

Praat met je dokter en vraag hem of orthesen een gepaste oplossing voor jouw persoonlijke klachten zouden zijn.

Doe rekoefeningen

Houd je rekoefeningen consequent bij om je voeten stabiel en sterk te houden, zodat je blessures voorkomt. Hieronder enkele oefeningen om je geheugen op te frissen:

Basis kuitspier stretch

Duw met je handen tegen een muur , terwijl je met één been naar voren stapt, zodat je voorste been gebogen is en de knie van je achterste been gestrekt blijft. Zorg ervoor dat beide hielen volledig op de grond blijven.

Oefeningen met een resistance band

Een resistance band kan helpen bij het versterken van de kleine spieren in je voeten. Wikkel de band om je voet en trek met beide armen de band terug, zodat je tenen de lucht in wijzen. Strek en flex je voet een aantal keer.

Handdoek grijpen

Leg een handdoek voor je op de vloer en gebruik je tenen om hem vast te grijpen en naar je toe te brengen. Ga hiermee door tot de handdoek helemaal verkreukeld is. Deze oefening helpt om je grote teen te versterken. Dit is erg belangrijk, aangezien deze teen een groot deel van je gewicht moet dragen wanneer je optreedt.

Ga bij pijn gelijk naar de dokter

Aangezien de danswereld zo competitief is, zijn dansers bang om door blessure achter te raken. Soms gaan ze daarom door met dansen, terwijl het gevaarlijk is voor hun lichaam. Hersh raad dit af en moedigt dansers aan om eerlijk te zijn tegen hun dokters, docenten en ouders over de pijn die ze ervaren.

Patiënten komen vaak pas maanden na de eerste pijn naar Hersh toe. Meestal zou de blessure minder ernstig en makkelijker te behandelen zijn geweest als de danser eerder gekomen waren.

Deze tips kunnen de duur van je danscarrière flink verlengen. Wees aardig voor je lichaam en luister naar dit advies van dokter Hersh.

Meer inspiratie