Home » Reportage
Dansfoto's in lege theaterzalen en musea

Dansfoto’s in lege theaterzalen en musea: ‘Dansers op zoek naar publiek’

Wat doe je als dansfotograaf wanneer je ziet dat alle dansers thuiszitten? Ezme Hetharia pakte haar camera op en vroeg of dansers zich wilden laten fotograferen voor hun portfolio – iets waar de meeste dansers tijdens de crisis geen geld voor over hebben. Het begon met fotograferen in de buitenlucht, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een heus project: We are art


Dansers op zoek naar publiek

Ezme maakt de dansfoto’s nu in verschillende theaters en musea in Nederland, die voor 1 juni nog helemaal leeg waren. “Het is mooi om een groot deel van de cultuur te combineren, elkaar te versterken en te steunen. Ik laat de lege zalen zien. Daarom heet de serie ook ‘dansers op zoek naar publiek’. Je hebt de mensen nodig voor een energie in de zaal. We zijn allemaal online gegaan, maar dat is toch anders.”

De foto’s zijn onder andere gemaakt in Theater de Meervaart, Youseum Amsterdam, Moco Museum en Theater de Bali. En op de planning staat nog het Spoorwegmuseum en de Stadsschouwburg Amsterdam. “Voor dansers is het een droom om in de Stadsschouwburg te dansen. Het is gaaf dat op deze manier die droom toch een beetje uitkomt.” Ezme merkt dat ballerina’s makkelijk passen in zo’n setting, maar ze wil juist geen onderscheid maken. “Ik reed een keer door Amsterdam en heb toen een oproep gedaan of er dansers waren die een foto wilden voor een portfolio. Juist omdat ik het voor iedereen wil doen.” 

Online rondleiding

Ondertussen heeft Ezme een digitale rondleiding langs alle foto’s op haar website, waarbij je ook een tekstje van de danser kunt lezen. Wat heeft de coronacrisis met hen gedaan?

Teddy danst in Youseum Amsterdam

Teddy Bot werd gefotografeerd in Youseum Amsterdam: “Ik voel een leegte in deze tijden. Maar wat voelt als leegte is tegelijkertijd ook ruimte die gevuld kan worden. Ik ontspan om ruimte te maken voor het onbekende nieuwe dat komen wil.”

Noa danst in Theater de Meervaart

“Toch niet hetzelfde zonder publiek,” vindt Noa Claver die danst in een lege zaal van Theater de Meervaart.

Ezme ziet het als een groeiend en verbindend project, dus er is ruimte voor meer dansers én locaties! Wil jij graag op de foto voor je portfolio of heb je contacten bij een mooie locatie? Neem dan contact op met Ezme via haar website

Meer inspiratie