Home » Reportage
Dansers op het podium, bron: Pexels

Dansers reageren op eerste MeToo-schandaal

De 71-jarige Peter Martins, artistiek leider van het New York City Ballet, stapt op na een groot misbruikschandaal. Daarmee wordt de #MeToo-beweging steeds groter. Voor het eerst komen dansers in de media naar buiten met verhalen over misbruik en seksuele intimidatie. Tot dusver ontkent Martins de diverse aanklachten: ‘’Ik ontken, en blijf ontkennen, dat ik betrokken ben bij zulk wangedrag.’’

Martins is ruim 30 jaar werkzaam geweest als artistiek leider bij het New York City Ballet en als docent bij de aangesloten School of American Ballet.  Hij wordt gezien als een van de meest toonaangevende leiders in de balletwereld.

#METOO

De #metoo beweging, die in 2017 enorm opleefde op social media nadat de bekende hollywood producer Harvey Weinstein werd beschuldigd van seksuele intimidatie en verkrachting, gaf een stem aan de vele mensen die op wat voor manier dan ook in aanraking zijn gekomen met misbruik. Langzaamaan treden in de danswereld ook slachtoffers van misbruik naar voren. Dit heeft best wel wat tijd gekost. In de danswereld is men zo fysiek bezig, ook met elkaar, dat de grens tussen gewenste en ongewenste intimiteit vervaagt.  De zaak rondom Martins is het eerste schandaal dat aan het licht komt. Martins is begin december op non-actief gezet als docent van de School of American ballet, nadat het bestuur een anonieme brief ontving waarin Martins wordt beschuldigd van seksuele intimidatie, fysiek en verbaal misbruik. Later traden meer dansers met verwante aantijgingen naar buiten, wat uiteindelijk leidde tot zijn (zelfgekozen) vervroegde pensioen.

Diverse aanklachten

Tot nu toe zijn 24 dansers, zowel mannen als vrouwen, naar voren gekomen met een aanklacht omtrent fysiek en mentaal misbruik. Wie deze dansers zijn, is tot dusver nog onbekend. Wél blijkt dat er al eerder klachten zijn ingediend bij o.a. de vakbond voor Amerikaanse artiesten. In 1993 diende Jeffrey Edwards, destijds eerste solist, een klacht in waarin hij het misbruik van Peter Martins in detail beschreef. De vakbond geeft aan deze klacht te hebben ontvangen, maar vervolgens werd hier niks mee gedaan.        

Ook Victor Ostrovsky, destijds een 12-jarige student aan de School of American Ballet, heeft een klacht ingediend tegen Martins. ‘’Hij gooide me links en rechts in het rond en duwde zo hard met zijn linker duim en middelvinger. Het voelde alsof hij mijn spier doorboorde.’’  Dat vertelde hij in een telefonisch interview met de New York Times. Kort na dit incident stopte Victor Ostrovsky met de opleiding.

Tegenstrijdigheden

Ondanks eerder incidenten spreken ook veel dansers vol lof over Martins. Zo verklaart Sterling Hyltin, prima ballerina van het gezelschap: ‘’Hij heeft me altijd met respect behandeld’’. Ook Megan Fairchild, al 16 jaar dansend bij het New York City Ballet, geeft aan dat ze nooit iets onaangenaams heeft ervaren. ‘’Hij is juist de persoon bij wie ik aanklop als er iets speelt binnen het gezelschap of in mijn leven.’’

Tegengeluid in de MeToo discussie

Dankzij de #MeToo-beweging durven vrouwen uit de hele wereld te vertellen over seksueel misbruik en grensoverschrijding. Begrijpen mannen wel dat als een vrouw ‘nee’ zegt, het ook echt nee is?  Een groep van honderd bekende Françaises denkt van wel en vindt de MeToo-discussie ontspoord. Zij komen op voor onbeholpen verleidende mannen, die vervolgens direct op non-actief worden gezet. Lees hier meer.

Het doek valt definitief voor Peter Martins

Het bestuur van het Amerikaanse balletgezelschap stelt wel een onafhankelijk onderzoek in naar de diverse aanklachten. Martins verklaart: ‘’Ik verleen mijn volledige medewerking aan het onderzoek.’’ Naar verwachting zal dit onderzoek snel worden afgerond. Ongeacht de uitkomsten valt voor Peter Martins het doek definitief, na dertig jaar hard werken en toewijding aan het New York City Ballet.

Meer inspiratie