Artistiek leider New York City Ballet stapt op na beschuldiging van misbruik

Peter Martins, artistiek leider van het wereldberoemde New York City ballet, stapt op na diverse aanklachten van seksuele intimidatie. Na ruim dertig jaar als artistiek leider bij het New York City Ballet en als docent bij de aangesloten School of American Ballet, valt voor Martins begin januari 2018 het doek. ‘’Ik ontken, en blijf ontkennen, dat ik betrokken ben bij zulk wangedrag.’’

Diverse aanklachten

Tot nu toe zijn 24 dansers, mannen en vrouwen, naar voren gekomen met een aanklacht omtrent fysiek en mentaal misbruik door Martins. Wie deze dansers zijn en waar zij deze klachten hebben ingediend, is tot dusver nog onbekend. Martins heeft er zelf voor gekozen om vervroegd op te stappen. Dit omdat de zaak een grote aanslag is op hemzelf en zijn familie.

Onderzoek gaande

Het bestuur van het gezelschap heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de diverse aanklachten. Martins verklaart: ‘’Ik verleen mijn volledige medewerking aan het onderzoek.’’ Het bestuur van New York City Ballet bedankt Martin voor zijn ‘’enorme bijdragen’’ binnen de dans de afgelopen dertig jaar. Naar verwachting wordt de zaak binnenkort afgerond.

Nieuw tijdperk

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het New York City Ballet, nu Martins na drie decennia vervroegd vertrekt. Het balletgezelschap is per direct op zoek naar een nieuw artistiek leider die zijn werkzaamheden kan vervangen.   

Update

Het New York City Ballet en de School of American Ballet hebben op donderdag 15 februari 2018 officieel verklaard dat het onafhankelijke onderzoek de aantijgingen van intimidatie en misbruik tegen Peter Martins niet kan bevestigen, aldus The New York Times. Dit markeert het einde van een twee maanden durend onderzoek. De verklaring van het gezelschap en de school bevatte tevens een nieuw beleidsplan om een veiligere, meer respectvolle omgeving voor de dansers te creëren. Het onderzoeksrapport zal niet openbaar worden vrijgegeven.