Home » Reportage
Plein in Murcia, Spanje. Beeld via Wikipedia

Dans voor programmeurs in Murcia

Spanje organiseert sinds kort elk jaar een festival van hedendaagse dans voor buitenlandse programmeurs. Dit keer van 22-24 november in Murcia voor een brede selectie buitenlanders. Nederlandse programmeurs ontbraken. Hadden zij deze manifestatie moeten meemaken?

Spanje kent een rijke dansgeschiedenis. Men hoeft maar te denken aan de flamenco in Andalusië en de sardana in Catalonië. Ook de hedendaagse dans is er al sinds Franco verdween,  breed  vertegenwoordigd. Het land kent meer dan tachtig groepen, met name in de hoofdsteden van de provincies, en in Madrid en Barcelona natuurlijk. Na het instorten van de onroerend goedbubbel in 2008 hebben ze het niet breed meer maar proberen zich overeind te houden met lesgeven en educatie. Buitenlandse tournees, hoewel die in de eerste plaats artistiek geïnspireerd zijn, vormen uiteraard ook een krachtige stimulans van financiële aard.

Podiums genoeg in Murcia

De goede doelen stichting van de Spaanse Organisatie van Auteurs en Uitgevers  (Fundación SGAE) organiseert daarom sinds vorig jaar iedere herfst een 'export'-festival. Hiervoor nodigt zij de Spaanse hedendaagse dansgroepen uit, die volgens haar in het buitenland gezien moeten worden. Dit keer was Murcia in het Zuid Oosten van Spanje gastheer. Deze stad van vierhondervijftigduizend inwoners heeft ten diensten van de moderne kunst onlangs een voorbeeldige infrastructuur neergezet. In het neo-Moorse gebouwencomplex van de voormalige Artilleriekazerne naast het centrum van de stad is onder meer het Centro Pàrraga gevestigd. Dat heeft een vlakke vloer theater, een expositiezaal, een bibliotheek uitsluitend over moderne kunst en een pico bello  dienstencentrum voor de kunstenaars van Murcia.

Meer faam voor Spaanse hedendaagse dans

Een jury had 9 groepen geselecteerd een aanbod van 40, met een werk van ongeveer 50 minuten. Van  22 tot en met 24 november was zo een beeld te krijgen van het arsenaal aan  aanbieders van hedendaagse dans in Spanje:  van Tenerife op de Canarische eilanden tot Barcelona in het Noordwesten, rakend aan literatuur en circus, onderzoekend of beschrijvend van aard, met flamenco invloeden en street dance, met toneelbeelden  die deden denken aan   Goya maar andere weer aan Juan Miró. Uitgevoerd door zowel solisten (3) als kleine groepen (6).

Het publiek bestond uit twee rijen van buitenlandse programmeurs en verder uit dansliefhebbers uit Murcia. De zaal was niet altijd uitverkocht, maar wel als er een groep optrad die kennelijk al een zekere faam had in Spanje. Dat waren tevens de groepen die al eerder in het buitenland hadden opgetreden.

Warm en gedegen dansklimaat

Mij viel op dat veel van de solisten en artistiek leiders eerder als danser al een schat aan ervaring hebben opgedaan, overigens meer in de VS en Zuid-Amerika dan in Europa. Een aantal van hen zijn van oorsprong buitenlanders die zich in Spanje gevestigd hebben vanwege het aangename politieke en artistieke klimaat in vergelijking met dat van hun geboorteland.  Door hun internationale ervaringen en brede opleiding hebben juist de choreografieën van deze solisten en artistiek leiders een buitengewone diepgang en zeggingskracht

De programmeurs  in het publiek kwamen van moderne dans organisaties  uit vier werelddelen: Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië en Europa. Noord-Europa was er niet, met uitzondering van Ierland ( Tipperay Dance Platform). Wel waren er uit Europa Tsjechië ( International Festival Zero Point), Hongarije (1 Dancefest) en Italië (Festival Internazionale Nuova Danza). Na iedere voorstelling verzamelden de programmeurs zich om in het Engels het werk dat ze net gezien hadden te bespreken.

Gemiste kans voor Nederlands dansaanbod?

Goed georganiseerd dus, dit festival voor programmeurs,  maar moeten de Nederlandse programmeurs er nu spijt ervan hebben er niet bij te zijn geweest?  Ja, omdat zij een kans misten om de ontwikkelingen van de moderne dans achter de Pyreneeën te zien, waar men  een heel eigen en originele bijdrage levert aan het moderne dansidioom.  Nee, voor zover er ´talige´ dansvoorstellingen in de selectie zaten, die meer voor Latijns Amerika zijn geschikt.

Meer inspiratie