Home » Reportage
top2000 anouk birds zwanenmeer igone de jongh

Dans in de Top 2000: Birds

Met het einde van het jaar in zicht, is het weer tijd voor de Top 2000 op Radio 2. In deze lijst zijn niet alleen goede muzieknummers te vinden, maar ook de beste dansverhalen.

De Nederlandse inzending voor het Songfestival 2013 is niet typisch songfestivalmateriaal. Zangeres Anouk heeft, op zijn Haags gezegd, schijt aan alle conventies en komt met de melancholische ballade Birds. Met dit nummer schopt zij het tot de finale en weet zelfs een negende plaats te halen. De videoclip sluit perfect aan bij de trieste lading van het nummer. Want wat is er melancholischer dan de dans van de stervende zwaan?

Zwart balletsprookje

Anouk gaf regisseur Dana Nechushtan, bekend van series als Annie M.G. en Overspel, carte blanche om een video voor Birds te maken. Nechushtan noemt Birds ‘een treurig nummer over een verlangen dat niet ingevuld wordt’, en de videoclip een ‘zwart sprookje’. Ze wist al snel dat ze er ballet en zwanen in wilde verwerken. Ook was ze gefascineerd door de bewegingen die zwermen spreeuwen maken. ‘Een soort ballet in de lucht, dat wilde ik combineren met het ballet op de vloer.’

Zwanendans

In de videoclip is een groep ballerina’s in zwanenkostuums te zien, waaronder twee danseressen van Het Nationale Ballet. Eerste soliste Igone de Jongh speelt een prima ballerina die voorbijgestreefd wordt door een jong talent, de Canadese ballerina Erica Horwood. De Prima Ballerina trekt zich terug en ziet buiten een zwerm spreeuwen vliegen. Ze lijkt met hen mee te willen gaan en springt uiteindelijk van een balustrade. De andere zwanen verzamelen zich geschokt om haar dode lichaam. Anouk speelt zelf ook een rolletje in de videoclip, als balletlerares.
 

Meer inspiratie