Home » Reportage
Michael jackson top2000 billy jean

Dans in de Top 2000: Billie Jean

Met het einde van het jaar in zicht, is het weer tijd voor de Top 2000 op Radio 2. In deze lijst zijn niet alleen goede muzieknummers te vinden, maar ook de beste dansverhalen.

Hij zweefde zoals Neil Armstrong en kreeg een leger van zombies aan het dansen: Michael Jackson was een legendarische danser. De King of pop is goed vertegenwoordigd in de Top 2000 met zijn klassieke dansnummers, maar vandaag hebben we het over de oplichtende stoeptegels. Inderdaad: de videoclip van Billie Jean.  

Een unieke dansstijl

Michael Jackson was in 1983 al bekend van de Jackson Five, maar moest zijn solocarrière nog op gang krijgen. Het nummer Billie Jean was zijn grote doorbraak.  In de bijbehorende clip danst de zanger in een verlaten straat en laat elke stoeptegel die hij aanraakt oplichten – of zo lijkt het. In werkelijkheid waren de vloertegels voorgeprogrammeerd en moest Jackson precies weten waar hij zijn voeten neerzette. Door de videoclip bij Billy Jean maakte het publiek kennis met de unieke dansstijl die zo belangrijk werd voor Jackson’s succes.

Black or white

De Billie Jean videoclip is niet alleen een artistiek hoogstandje, maar heeft ook een weg gebaand voor zwarte artiesten in de VS. In 1983 zond MTV namelijk alleen clips van blanke artiesten uit. CBS Records dreigde echter MTV de toegang tot de clips andere artiesten van de maatschappij te ontzeggen, als Billie Jean niet gespeeld zou worden. MTV zwichtte voor de druk en maakte van Jackson de eerste zwarte artiest op de televisiezender.