Home » Reportage
Dansen maakt ook op de oude dag nog gelukkig.

Dans en dementie; wat kan dansen betekenen?

Of je nu klein of groot bent, jong of oud en in goede mentale staat verkeerd of niet; dansen is leuk. Dansen is net als met fietsen, je verleert het nooit en het mooie aan dansen is dat iedereen het kan. Zet de muziek aan en mensen gaan spontaan bewegen. Dansen is gelukkig niet tijd- of leeftijdgebonden en voor mensen die kampen met stijfheid of stramheid is dansen een ideale oplossing om wat soepeler te worden. Dansen is als 'dromen met je voeten', maar dansen is nog zo veel meer. Als iemands wereld door dementie letterlijk of figuurlijk steeds kleiner en passiever is geworden, zorgt dansen voor wat vrijheid.

Dansen en dementie

Dementie is voor mensen in iemands omgeving misschien nog wel het moeilijkst. Geen contact meer krijgen met een geliefde of toe moeten kijken hoe een dierbare langzaam achteruit gaat maakt dat mensen zich machteloos voelen. Maar dementie heeft ook een andere kant, en dat is er een die wel wat meer belicht zou mogen worden. Zo genieten mensen met dementie meestal volop van het luisteren naar muziek, van liedjes zingen met elkaar en van dansen op muziek. Dansen met je dementerende familielid of naaste doet beide partijen even vergeten wat men mist. Niet alleen voor de naaste familieleden maar zeker ook voor de persoon zelf verandert een triest aandoende omgeving met muziek en dans in een plek van licht en ontmoeting.

Non-verbaal communiceren

Zeker, dansen maakt gelukkig en dansen kan overal, maar dansen is meer. Dansen is ook een non-verbale manier van communiceren en daardoor een manier waarop mensen elkaar (weer) kunnen vinden. Ook, of juist, als het geheugen het af heeft laten weten geeft dansen je de kans om weer jezelf te zijn. Dansen heeft ook het voordeel dat mensen met dementie lichamelijk wat actiever zijn. Spieren worden aan het werk gezet, het bloed circuleert vrij door de aderen en dansen zorgt ervoor dat het vocht vrij door de benen kan stromen. En dat laatste voorkomt gek genoeg dat demente mensen 's nachts in hun bed gaan plassen. Daarnaast helpt dansen om contacten leggen met anderen mensen, dansen zorgt ervoor dat mensen elkaar zien en dat zij plezier hebben met elkaar. Naast zelf dansen, zijn er ook dansvoorstellingen waarmee dementie op abstracte wijze geïllustreerd wordt.

Vaktherapie vergoed door zorgverzekering

Dementie brengt beperkingen met zich mee waardoor mensen met dementie vaak passiever in het leven staan. Bewegen echter is juist een medicijn tegen veroudering, en daarmee voorkom je een beetje dat er steeds meer uren in een stoel doorgebracht worden. Dansen zorgt voor levenslust en brengt dementerende mensen figuurlijk weer tot leven. Steeds meer verpleeghuizen bieden om deze reden dan ook dansuurtjes, danslessen en dansworkshops aan. En het is een goede ontwikkeling dat de positieve effecten van bewegen en dansen door mensen met dementie ook door steeds zorgverzekeraars opgemerkt wordt. De zorgverzekering vergelijken van de persoon in kwestie om te zien welke zorgverzekeraar danstherapie in het pakket heeft zitten loont daarom zeker de moeite. Hierbij gaat het om een aanvullende verzekering. Dit kost extra premie. Controleer of een verzekeraar ‘vaktherapie’ vergoedt, waaronder danstherapie valt. Kijk ook naar hoe vaak de therapie wordt gebruikt, hoeveel dit totaal kost als je het zelf moet betalen en hoeveel de premie voor de aanvullende verzekering extra kost. Naast danstherapie, vallen ook beeldende en psychomotorische therapie en drama-, muziek- en speltherapie onder vaktherapie. Vaktherapie valt dan weer onder alternatieve/complementaire geneeswijzen. In enkele gevallen wordt vaktherapie vanuit de basisverzekering vergoed.

Meer inspiratie