Home » Reportage

Café Theater Festival zoekt nieuwe makers voor 2022: ''Alle genres en stijlen zijn welkom''

In maart 2022 komt het Café Theater Festival opnieuw naar Utrecht. Na een jaar zonder geduldig afwachten is het festival op zoek naar 21 nieuwe makers die hun voorstellingen dicht op de huid van een groot en divers publiek willen maken. Het festival richt zich op professionele podiumkunstenaars die aan het begin van hun carrière staan. Alle genres en stijlen zijn welkom. Diversiteit staat hoog in het vaandel en dit moet ook terug te zien zijn in de programmering voor 2022.

Makers en artiesten kunnen zich inschrijven voor het festival in Utrecht door een voorstellingsconcept in te dienen op de website van het CTF. Het concept moet zijn toegespitst op de context van een horecazaak en kan schriftelijk of via een videopitch worden ingediend. Een diploma aan een theateropleiding is geen vereiste, ook selfmade makers of makers in het laatste jaar van hun opleiding zijn meer dan welkom.

Café Theater Fabriek

Na een selectie van 23 gezelschappen of makers werken deelnemers het gepitchte concept uit voor een van de deelnemende horecazaken, van cafés tot koffie- en eethuizen. Het CTF is hét springplankfestival voor makers die zich willen ontwikkelen op het gebied van locatietheater en wordt elk jaar weer bezocht door vele scouts en programmeurs van andere festivals en podia.

Door deelname aan het festival ontwikkelen de artiesten hun eigen signatuur, breiden ze hun netwerk uit en presenteren ze zichzelf aan een nieuw publiek. In hun maaktraject worden de gezelschappen artistiek maar ook zakelijk begeleid in de Café Theater Fabriek met een eigen artistieke coach en workshops gericht op artistieke ontwikkeling, marketing en ondernemerschap. Daarnaast worden er aan het einde van het festival verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de publieksprijs en de juryprijs.

“Het CTF was voor ons een plek om precies te maken wat we wilde maken in het café, en daar het experiment in aan te gaan. Het festival heeft ons daarin alle middelen gegeven om dat te doen. Het heeft ons, zowel individueel als collectief, heel veel opgeleverd. Het CTF bracht ons zelfvertrouwen, artistieke verdieping en waardevolle contacten. Een nieuwe stap in de ontwikkeling van onze eigen stem en signatuur. We zijn er verrijkt uitgekomen."

– Theater Tocht, CTF 2019.

MEEDOEN

Wie een wild plan heeft voor een voorstelling die dicht op de huid van het publiek speelt, kan zich uiterlijk 3 oktober inschrijven via www.cafetheaterfestival.nl/opencall. Wie geprogrammeerd wordt, werkt diens concept uit in de horecazaak en laat zich inspireren door de ruimte, sfeer en verhalen van deze plek. Ieder gezelschap ontvangt een vergoeding tussen de €1017,60 en €3561,60, afhankelijk van het aantal performers. De voorstelling zal te zien zijn van 3 t/m 6 maart 2022.

Meer inspiratie